Bosna i Hercegovina našla se u društvu srednjoafričkih država kad je riječ o broju vakcinacija djece.

Prema posljednjim podacima Međunarodnog fonda Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF), od dječjih bolesti nije vakcinisano skoro tri hiljade mališana u BiH, što je u rangu s “boljim” prosjekom srednjoafričkih država i daleko najlošijim rezultatima u regiji Balkana.

Dječja paraliza

Stručnjaci navode da je do ovako poražavajućih rezultata došlo zbog različitih dezinformacija o vakcinama koje se mogu čuti u javnosti, te da su zbog toga roditelji u dilemi da li vakcinisati djecu ili ne.

Ovo pozicioniranje napravljeno je s obzirom na broj stanovnika i udio nevakcinisane djece u zemlji s vakcinom DTP1, koja uklanja opasnosti od obolijevanja od difterije, tetanusa i dječje paralize.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH pojašnjavaju da višegodišnji pad pokrivenosti vakcinama iz obavezenog programa predstavlja ozbiljnu prijetnju za ponovno javljanje vakcinopreventabilnih bolesti.

Od 18 dostupnih vakcina, u Federaciji se koristi 10, koje štite od deset veoma ozbiljnih zaraznih bolesti. U 2018. godini, drugom i trećom dozom vakcinisano je 2.734 djece starijih dobnih grupa. Cjepni obuhvat u primarnom cjepljenju s tri doze vakcine protiv difterije, tetanusa, pertusisa i polimijelitisa (DTP-IPV) iznosio je 72,8 odsto. Najniži obuhvati ovom vakcinom zabilježeni su u sarajevskom i Zapadnohercegovačkom kantonu – pojašnjavaju iz Zavoda.

Velika navala

Pedijatrica Gordana Vuković ističe da je sramotno da smo u rangu s afričkim državama te da je situacija bila malo bolja tokom 2019. godine.

– Samo je odjednom nastala fama da vakcine štete djeci. Kad su se pojavile morbile, onda je najednom bila navala. Žao mi je što se dešava da nekad nema dovoljno vakcina. Nedavno nije bilo hepatitisa i pentakcina, sada su stigle, ali se to ne bi smjelo dešavati – kaže Vukovićeva te dodaje da mnogi daju sebi za pravo da pričaju o ovoj temi.

Prema posljednim podacima, u Sloveniji je bilo manje od hiljadu nevakcinisane djece.

Žalosno je da smo, prema tom neslavnom broju, stigli u grupu u kojoj se nalaze i Mauritanija, Mali i Senegal na zapadu Afrike, te Benin i Kamerun u centralnom dijelu ovog kontinenta, piše Avaz.