Ukoliko ste od onih koji odmah sterilizuju dudu koja je vašoj bebi ispala na pod, imamo novosti. Stručnjaci kažu da to nikako ne činite, već da preduzmete nešto sasvim nesvakidašnje, što na prvi pogled djeluje grozno.

Dudu je bolje oprati svojom pljuvačkom, nego je odmah sterilizovati, bar tako kažu naučnici. Oni tvrde da je naša pljuvačka bolja i od ispiranja dude običnom vodom, osim ako, naravno, nije pala u blato, u neko leglo bakterija, WC šolju… No, ako je pala na relativno čist pod, bez panike je poližite.

Do tog zaključka došli su stručnjaci iz Švedske koji su proučavali ovaj poznati roditeljski fenomen i pokušali da shvate da li mame i tate griješe ili možda jako rizikuju kad dječju dudu tako ovlaš operu svojom pljuvačkom.

Rezultati su vrlo brzo postali „literatura“ relevantnih institucija i stručnih portala, pa se tako i u magazinu „Pediatrics“ sugeriše roditeljima da manje paniče zbog prljave dude.

Djeca su inače u stanju da poližu sve i svašta, jer sve stavljaju u usta, ali te dude, koliko god da su „rasadnici“ bakterija, zapravo su jako dobra stvar za imunitet djeteta. Zato se čak sugeriše da roditelji prestanu da toliko peru i dezinfikuju ruke svojim bebicama, da im brane da ih stavljaju u usta, i to iz istog razloga kao za dudu.

Naime, s povećanom količinom dobrih bakterija (kojih ima dosta u usnoj duplji) stvara se jači otpor organizma i umanjuje rizik od pojave alergija kod djece, od raznih ekcema do astme.

Naravno, to se ne odnosi na roditelje koji imaju herpes ili neki drugi virus, kao ni ako duda padne baš na jako prljav pod ili onaj prepun hemikalija. No, u svim ostalim slučajevima mamina i tatina pljuvačka je zdrava i za dijete. A sa svim tim dobrim bakterijama dijete će mnogo brže steći imunitet, čak i na jače alergene kao što su dlaka mačke, alergija na grinje i slično.

Da bi to potkrijepili, prikupili su gomilu podataka o bebama i djeci do tri godine. Kriterijumi su bili sljedeći: da li su roditelji češće polizali dudu i vratili je djetetu u usta, jesu li pak svaki put prali dudu vodom ili, još gore, sterilizovali je prije nego što su je vratili bebi u usta.

Ovo je, doduše, zaključak o kom se već duže vrijeme govori u pedijatrijskim krugovima, kao i o tome da sterilno okruženje donosi više štete nego koristi, ali kada je u pitanju lizanje dude, mnoge mame će reći da, uprkos svim saznanjima, ne bi nikada, ali nikada, oblizale dudu i vratile je bebi u usta.

Zato ostaje pitanje jesu li takve mame zapravo jako gadljive ili zaista vjeruju da će malo bakterija s poda štetiti zdravlju njihovog djeteta. Uostalom, niko ne savjetuje dadudu obližete uvrdek i svuda (šoping centar, trotoar, park), već u svom domu ili u negdde u prirodi.