Koliko je seksualno-reproduktivno zdravlje bitno, učili su mladi iz pet srednjih škola na tri edukativne radionice, koje su održane u prostorijama Instituta za razvoj mladih i zajednice “Perpetuum mobile”.

“Cilj radionica bio je stvoriti još jednu mogućnost neformalnog obrazovanja za mlade gdje bi imali mogućnost učiti i diskutovati o temama o kojima se slabo priča u školama i svakodnevici”, rekli su organizatori radionica iz “Budi muško kluba“, koji djeluje u okviru Instituta “Perpetuum Mobile”.

Edukatori srednjoškolcima su bili vršnjaci iz Instituta “Perpetuum mobile” i “Budi muško kluba”, a edukativne radionice su održane u sklopu “Winter Break programa”, na temu seksualno-reproduktivnog zdravlja iz priručnika “Y”.

“Na radionicama je učestvovalo 20 mladih iz pet srednjih škola u gradu. Osnovni cilj  radionica je animiranje mladih i podsticanje na diskusiju o ovim temama koje danas, nažalost, predstavljaju tabu teme”, kazao je Branko Bujić, koordinator “Budi muško kluba” i jedan od organizatora ovih radionica.

Najbitnije je da su organizatori ovih radionica upravo mladi “Budi muško kluba”, koji su svojim vršnjacima pokušali objasniti koliko je ovo važno pitanje, te pokrenuli inicijativu za radionice i uključivanje njihovih prijatelja.

“Naredni cilj je da se sa grupom mladih koji su prošli kroz radionice osmisle kampanja i aktivnosti koje se vežu za temu seksualno-reproduktivnog zdravlja mladih, adolescentske trudnoće i problema sa kojima se mladi u gradu suočavaju”, istakao je Bujić.

Dodao je da su zdravlje mladića i djevojaka, te kakva su prava, zaštita i prevencija, samo neka od pitanja koja su obrađena tokom radionica.

“Za ovu godinu planirano je više kampanja i aktivnosti koje će se realizovati u javnosti, školama i društvenim mrežama”, kazao je Bujić.

Aktivnost je realizovana u okviru projekta “Inicijativa mladića II (YMI – Young Men Initiative): Promovisanje zdravijih životnih stilova među mladima u BiH osporavanjem rodnih stereotipa II”, koji podržavaju Vlada Švajcarske, OAK fondacija, Austrijska razvojna agencija i CARE International BiH.

(nezavisne)