Pregnant woman

Kada žena zatrudni, cijeli joj se svijet preokrene i kreće pojačana želja za kupnjom najljepših stvari za novo biće u kući. Majka pri izboru odijela, igračke ili posteljine uvijek prvo razmisli o tome bi li njena beba odobrila kupnju te stvari. To što je beba u stomaku, ne znači da ne komunicira sa svojom mamom.

Od isprobavanja hrane, udaranja, reagovanja na svjetlost, sve do mržnje prema određenim stvarima koje mama voli raditi, bebe zaista rade svašta u stomaku. Ne vjerujete? Mom Junction je napravio popis stvari koje mama često radi, a beba ih u stomaku ne voli.

Dug i intenzivan smijeh

Često se kaže da kad je mama srećna, srećna je i beba. U ovom slučaju to nije istina. Ako se mama jako i dugo smije, beba se osjeća kao da je iz mirnog plutanja u tečnosti bačena na trampolinu koja je nikako da prestaje odbacivati. Pokušajte izbjeći dugo i grohotno smijanje kako ne bi uznemirili bebu.

Stalno bockanje

U trećem tromjesečju, kada je beba već velika, mame je često bockaju prstima kako bi otkrile u kom se položaju nalazi. Beba voli kada mazite i dodirujete stomak, ali nemojte pretjerivati. Nikada ne znate što beba trenutno radi u stomaku, a ako previše istražujete svojim prstima, beba može postati mrzovoljna i počeće bježati od vašeg dodira.

Iznenadne i glasne zvukove

Svi znamo da muzika djeluje umirujuće, ne samo na bebe, već i na odrasle. Iako bebe mogu čuti samo prigušene zvukove unutar materice, one mrze iznenadnu buku. Držite svoj stomak podalje od glasnog miksera kad ste kod kuće, a kada ste napolju, obratite pažnju na glasne sirene.

Mama pod stresom

Kako se majka osjeća, tako se osjeća i beba. Ako ste pod prevelikim stresom, nivo vaših hormona naglo se podiže i eventualno će uticati na vašu bebu. Praktikujte tehnike relaksacije poput dubokog disanja, meditacije, vježbajte ili pokušajte jogu, bilo šta što će vas učiniti opuštenijom. Bez grohotnog smijanja, naravno.

Previše se igrate svjetlom

Bebe reaguju kada uperite baterijsku lampu u stomak. Previše svjetla može iritirati bebu, pogotovo ako ste izabrali vrijeme kada ona odmara. Ako vaša beba nije raspoložena za igru svjetlom, neće reagovati.

Previše se okrećete dok spavate

Kao i grohotan smijeh, stalno okretanje po krevetu uznemirava vašu bebu. Ako se beba odmara ili spava, nagli pokreti mogu je prestrašiti. Pokušajte se polako okretati sve dok se ne namjestite.

Začinjena hrana

Vaša beba preko amnionske tečnosti osjeti okus hrane koju jedete. Najbolje bi bilo da izbjegavate začinjenu hranu, posebno ljutu. Svaki put kada jedete nešto ljuto, obratite pažnju na vaš stomak, jer će se beba vjerovatno početi preokretati i žustro vas udarati.

Depresivna mama = tužna beba

Znamo da smo rekli da beba vjerovatno mrzi dug i jak smijeh, ali to ne znači da trebate biti tužni. Pokušajte izbjeći osjećaj tuge ili depresije, jer će to uticati na vašu bebu. Samo da znate da bebe plaču i dok su u materici. Budite uvijek nasmijani.

Nedostatak prostora

Kako vaša beba raste, vaš će joj stomak postajati sve tješnji. Vi tu ne možete puno napraviti (osim da se porodite), ali možete probati rastegnuti se, leći na krevet i opustiti se. Nemojte se grčiti dok ležite.

Prazan želudac

Kao i sve ostalo, vaša glad utiče i na bebu. Ona mrzi kada je gladna što će vam staviti do znanja naglim pokretima. Svaki put kad osjetite glad ili želju za određenom namirnicom, ravno u kuhinju. Shvatićete koliko vam je beba zahvalna kad vam nakon jela uzvrati nježnim udarcem.