Svako ko se bavi liječenjem djece, sreće se sa ogromnim brojem pitanja koja se tiču nekritičke (prekomjerne) upotrebe antibiotika kod pacijenata koji imaju visoku temperaturu u toku virusnih infekcija. Slijede najčešća pitanja vezana za povišenu temperaturu, antibiotike i lijekove za obaranje visoke temperature.

Hladni dani su stigli, a sa njima i brojne infekcije. Iako se zimi uglavnom misli i priča o gripu on je samo jedan (ali i veoma opasan virus) od mnogih koji napadaju djecu, ali i odrasle. Nosići rade, djeca kišu i kašlju, a to se skoro može smatrati normalnim za zimske mjesece. Ako dijete nema visoku tjelesnu temperaturu ne treba mnogo obraćati pažnju na ove uobičajene tegobe.

Svako ko se bavi liječenjem djece sreće se sa ogromnim brojem pitanja koja se tiču nekritičke (prekomjerne) upotrebe antibiotika kod pacijenata koji imaju visoku temperaturu u toku virusnih infekcija.  Slijede najčešća pitanja vezana za povišenu temperaturu, antibiotike i lijekove za obaranje visoke temperature.

Koji su najčešći uzroci povišene temperature u ovom hladnom periodu?

Uzroci povišene temperature kod djece su raznoliki, ali u zimskom periodu prvo mjesto čvrsto drže virusne infekcije disajnih organa. Kada govorimo o predškolskom uzrastu, preko 90% svih infekcija disajnih organa čine upravo virusne infekcije.

Zašto moje dijete i dalje ima visoku temperaturu, iako je već pod antibiotskom terapijom, a a živahno je kad temperatura padne?

Ovdje smo se osvrnuli na pitanje velikog broja roditelja koji smatraju da davanjem antibiotika temperatura mora da se normalizuje. Ovo naprosto nije tačno, kada govorimo o virusnim infekcijama. Medicinska činjenica je da NEMA antibiotika koji može da pobijedi virus!

Zato je potpuno jasno zašto dijete koje uzima antibiotik, a ima virusni unfekciju ima “pravo” da ima visoku temperaturu 5 do 7 dana – koliko obično infekcija traje! Ako je virusna infekcija uzrok visoke temperature, a virus je nedodorljiv za antibiotik, nema prepreka za njegovo razmnožavanje. Kad je dijete dobrog raspoloženja (kad temperatura padne) skoro sigurno se radi o virusnoj infekciji!

Treba zapamtiti medicinsku istinu da ANTIBIOTIK NIJE ANTIPIRETIK – dakle, NE služi umjesto lijeka koji obara povišenu temperaturu!

Da li davanje antibiotika “unaprijed” pomaže djeci koja pate od virusnih infekcija?

Ne pomaže! Koncept “da ipak damo antibiotik da se dijete pokrije” je  potpuno pogrešan!

Ako dijete ima sve znake virusne infekcije (najbolje je da to pedijatar potvrdi kada se radi o djeci sa visokom tjelesnom temperaturom) ANTIBIOTICI SE NE DAJU “unaprijed”!

Ima li izuzetaka, da li postoje virusne infekcije koje ipak traže antibiotsku terapiju?

Jedna od komplikacija virusnih infkecija može biti i upala pluća. Iako je ona primarno virusna UVIJEK se daju antibiotici, a razlog je lako razumjeti – kada virus ošteti plućno tkivo ono je “ranjeno” i lako se inficira i bakterijama  koje u normalnim okolnostima (kada nema virusne infekcije) NISU opasne za dijete. Zato se daju antibiotici – da se spriječi dodatno pogoršanje koje bi produžilo tok bolesti i iscrpjelo dijete.

Drugi razlog su takozvane miješane infekcije. Desi se da uz virusne infekcije “ide” i poneka bakterija, koja u uslovima oslabljenog imuniteta (koji je iscrpljen virusnom infekcijom) lako napada bronhije i plućno tkivo. I tada su antibiotici od velike pomoći.

Ipak, ove sitacije nisu česte, i mnogo je veća vjerovatnoća da će se dijete oporaviti od virusne infekcije. Kada se komplikacije dese, poslije pregleda pedijatra se donosi odluka o daljem tretmanu i eventualnom uvođenju antibiotika.

Da li ima smisla davati antibiotik kod gripa?

NEMA!

Ma kako visoka temperatura bila, ona se ni kod gripa NE skida antibiotikom, a kako se radi o virusnoj infekciji, BESMISLENA je antibiotska terapija. Tempertura se kod gripa obara antipireticima – najbolje ibuprofenom , ali o tome će biti riječi u nastavku teksta.

Kada roditelji treba sami da daju antibiotik?

NIKADA, osim ako nisu ljekari i mogu objektivno da procijene stanje svog djeteta.

Antibiotici NISU bezazleni lijekovi – oni imaju brojne neželjene efekte, ali sada pouzdano znamo da OSLABLJUJU imuni sistem!

Prije eventualne terapije potrebno da pedijatar pregleda dijete i donese odluku o liječenju antibiotikom! To ponekad nije laka odluka! Potrebno je mnogo znanja i iskustva da se liječe djeca, a naročito da se kod djeteta koje ima visoku tjelesnu temperaturu procijeni kada je potrebno dati antibiotik.  Često su potrebne i dodatne analize (krvna slika i pregled mokraće) da bi se donijela odluka o uvođenju antibiotika – BEZ jasnog DOKAZA da se radi o bakterijskoj infekciji, antibiotici se NE daju!

Djeca koja često uzimaju antibiotike imaju ozbiljan problem kada “zarade” neku od ozbiljnijih infekcija. Tada se obično moraju primijeniti snažniji antibiotici  koji se daju intravenski, a terapija traje duže, ali su i neželjeni efekti opasniji. Ako se jednom krene sa bespotrebnim davanjem antibiotika  djetetu ulazi se u začarani krug nepotrebnog davanja sve “jačih” (šireg spektra) antibiotika, a to gomila i neželjene efekte terapije i dovodi do SLABLJENJA djetetovog imuniteta!

Šta je rezistencija bakterija na antibiotike?

To je OTPORNOST bakterija na antibiotike! Nažalost, rezistencija bakterija je u DRASTIČNOM porastu upravo zbog nekritične upotrebe antibiotika!

Tako su nastale “superbakterije” koje NE reaguju ni na jedan pozati antibiotik, a to je OGROMAN problem!

Šta da se radi kad dijete ima visoku temperaturu?

Evo šta treba da se radi:

 • Rashladite dijete

Kada ste u kući ili stanu skinite dijete, a nemojte ga pokrivati!

Veliki broj roditelja, a skoro sve brižne bake se plaše da otkriju dijete, “da se ne prehladi”. Ovo je velika zabluda, ali i opasnost po dijete. Pretopljavanje djeteta dodatno povećava temperaturu i rizik od komplikacija. Hlađenje je najbrži i najefikasniji način obaranja povišene tjelesne temperature dok čekamo da lijek (antipiretik) ispolji očekivani efekat (to je obično 20-30 minuta, a nekada je potrebno i duže čekati).

Kada se radi o veoma visokoj temperaturi – preko 39-39,5oC najbolje “oružje za brzo dejstvo” je, pored antipiretika koji treba dati što prije, tuširanje djece mlakom vodom. Treba izbjegavati hladnu vodu koja je veoma neprijatna za dijete koje “gori”.  Umjesto tuširanja možete mlakom vodom natopiti pamučnu pelenu, potom pažljivo “orositi dijete” koje sjedi ili leži, tako da koža bude pokrivena kapljicama mlake vode.  Zatim se golo dijete ostavi da se osuši bez pokrivanja. Ova se procedura može ponavljati koliko je potrebno, za razliku od lijekova koji imaju definisane dozne intervale.

Alkoholne frikcije su praktično napuštene, iako ima ljekara koji ih i dalje “prepisuju” djeci sa izuzetno visokom temperaturom. Pokazalo se da je mlaka voda jednako efikasna kao i alkohol, ali je daleko manje neprijatna za dijete.

Pravilno rashlađivanje djeteta je neophodno, efikasno, ali kratkotrajno. Zato je neophodno primijeniti lijekove za snižavanje temperature!

 • Lijekovi za obaranje temperature – antipiretici

Lijekovi su stub borbe sa visokom temeperaturom. Njih treba davati kada je tjelesna temperatura iznad 38oC, a po nekim preporukama poslije 38,5!.

Na našem farmaceutskom tržištu postoji nekoliko preparata koji su prikladni za obaranje visoke tjelesne temperature kod djece, a najčešće se koriste ibuprofen i paracetamol.

Kako se daju antipiretici?

Antipiretici se najčešće daju kao sirupi – oralno ili kao čepići u guzu – rektalno. Prirodnije je da se lijek da kašičicom (oralni put), ali ako dijete povraća ili odbija lijek na usta mogu se primijeniti čepići (supozitorije).

Kod primjene čepića, dijete staviti potrbuške, nježno staviti čepić u guzu, potom rukom stisnutu guzu u trajanju od par minuta da rastopljeni čepić ne iscuri napolje. Paracetamol se može nabaviti u obliku supozitorija, za razliku od ibuprofena. Doze su iste, a efekat lijeka nastaje nešto brže nego kod oralnih preparata. Supozitorije ne treba davati kada dijete ima proliv, jer tada se lijek ne može resorbovati sa sluznice rektuma, ali se može pogoršati proliv izazivanjem nepoželjnih pokreta debelog crijeva.

Koji je antipiretik dati prvi – ibuprofen ili paracetamol?

Poslije trećeg mjeseca života ibuprofen i pracetamol se bezbjedno (uz poštovanje preporučene doze i intervala primjene lijeka) mogu dati djeci.

Do prije desetak godina je većina pedijatara bila za paracetamol kao “prvu liniju” napada na povišenu temperaturu, ali se sada situacija promijenila. Nekoliko ozbiljnih medicinskih studija je pokazalo da ibuprofen ima isti ili bolji bezbjednosni profil od paracetamola, ali da efekat nastupa ranije i traje duže u poređenju sa paracetamolom. Predoziranje paracetamolom (intoksikacija) može dovesti do smrtnog ishoda, a to nije zabilježeno kod predoziranja ibuprofenom! Ovo naravno ne znači da treba pretjerivati sa dozama ibuprofena – nikako ne treba prekoračivati preporučenu dozu, kao ni skraćivati intervale davanja bez konsultacije sa ljekarom.

Ibuprofen ima jednu prednost – on djeluje i antizapaljenski (antiinflamatorno)! Dakle, pored snižavanja temperature (antipiretski efekat) i tretmana bola (analgetski efekat) ibuprofen smanjuje upalu, a ona je praktično uvijek prisutna kod infekcija disajnih organa (prehlade, grip, upale uha…) koje su aktuelne u ovim hladnim danima. Paracetamol nema antizapaljenski efekat, iako je efikasan antipiretik i analgetik.

Zato se ibuprofen probio na prvo mjesto u terapiji visoke temperature i bola kod djece.

Mogu li se ibuprofen i paracetamol davati istovremeno?

Ne treba davati oba lijeka istovremeno.

Postoje definisane preporuke za kombinovanje paracetamola i ibuprofena (u intervalima kad istekne dejstvo jednog lijeka, a ponovo se javi veoma visoka temperatura), ali to treba raditi samo po upustvu pedijatra. Ovakvo kombinovanje je važno u sprečavanju ponavljanja febrilnih konvulzija (“frasa”), ali za to su roditelji ove djece unaprijed pripremljeni i obučeni.

Ova dva lijeka se mogu kombinovati (opet ne istovremeno) i u terapiji veoma jakih glavobolja (migrena), ali je i to isključivo u domenu ljekara koji precizira doze i intervale kombinovanja ibuprofena i paracetamola.

Kako se antipiretici doziraju?

Antipiretici se dakle daju po potrebi, kada je temperatura preko 38-38,5oC, ali se mora poštovati doza lijeka i intervali davanja. Precizno doziranje određuje ljekar, ali pomenuti preparati su prilično bezbjedni i mame treba da znaju koliko dijete može dobiti lijeka, a da se ne pretjera, ali i da se ne da mala doza koja nema efekta. Uputstvo za upotrebu sadrži bezbjedno doziranje, pa ga uvijek treba pročitati.

Kada lijek počinje da djeluje?

Svi antipiretici obično traže 15-30 minuta (nekad i duže) za početak dejstva. Zato treba biti strpljiv, a ako temperatura i dalje raste ponoviti tuširanje mlakom vodom. U prvim danima infekcije često je nemoguće, i pored adekvatne doze lijeka, u potpunosti normalizovati visoku temperaturu! Dobro je da ona bude ispod 38oC, pa i roditelji treba da znaju da sve dok je infekcija u burnoj fazi, ne treba očekivati “čudotvorni” efekat lijeka za potpunu normalizaciju tjelesne temperature.

Visoka temperatura se pojavila “usred noći” – kada možemo mirno sačekati jutro, a da se ne trči u dežurnu ustanovu?

 • Ako se dijete poslije neprijatnog buđenja brzo rasani, uspostavlja ubičajen kontakt sa roditeljima.
 • Kada poslije davanja antipiretika aksilarna (mjerena pod miškom) temperatura “padne” ispod 38 stepeni.
 • Kada se dijete, poslije pada temperature, oraspoloži, a potom nastavi mirno da spava (naravno, bez nepotrebnog pokrivanja i utopljavanja).
 • Ako pored povišene temperature nema drugih ozbiljnih simptoma i znakova bolesti (kašalj u napadima, otežano i čujno disanje, povraćanje u seriji…) ne treba žuriti, mirno sačekajte jutro.

Kada bez odlaganja treba obaviti pregled?

 • Kada beba u prva tri mjeseca života ima visoku temperaturu treba neizostavno posjetiti pedijatra. Poslije pregleda i brzih laboratorijskih analiza (krvna slika, pregled mokraće) pedijatar će postaviti dijagnozu i odrediti terapiju. Infekcije u prvim nedjeljama života se po pravilu liječe u bolnici, zato ne treba čekati. Ovo važi i za bebe u prvih 12 mjeseci života kojima temperatura ne padne poslije rashlađivanja i datog lijeka (antipiretika).
 • Ako je dijete pospano, totalno bezvoljno, ne može “na noge”, povremno “ječi” ili se ponaša neobično. Ovo dijete pored temperature ima sigurno još neki problem koji ide uz febrilnost. Ne treba očajavati, jer i sasvim obične bolesti mogu biti uzrok ovakvom stanju, ali dijagnozu treba prepustiti pedijatru.
 • Kada dijete i pored pada temperature bolno plače, uznemireno je, neraspoloženo, neće da spava. To znači da ga, pored temperature, još nešto “muči”. Povijte ga uz sebe, utješite, ali ako no to ne pomaže, pođite kod pedijatra.
 • Ako je djetetu nemoguće dati lijek za temperaturu ili ako nemamo lijekove pri sebi (što ne bi smjelo da se desi – sve može da se nema, ali lijekovi za obaranje temperature moraju biti na raspolaganju) dijete mora kod pedijatra. Ipak, i tada bi valjalo rashladiti dijete tuširanjem mlakom vodom, prije polaska kod pedijatra.
 • Ako i pored antipiretika i rashlađivanja temperatura ne pada, nego i dalje raste pa prelazi 40 stepeni. Ovo se veoma rijetko dešava, ali tada dijete treba odvesti ljekaru.
 • Kada dijete počne da se “grči”, ukoči pogled, ne reaguje na pozive – to su febrilne konvulzije – “fras”. Evo šta da se uradi:

Kada se desi prvi put, roditelji su potpuno zatečeni, pa je najbolje da što prije odvedu dijete u najbližu zdravstvenu ustanovu. Ako nemaju mogućnosti za transport, treba pozvati hitnu pomoć. Dok dijete ne stigne kod ljekara (ili dok hitna pomoć ne stigne kući) – dijete treba staviti na bok, NE VADITI JEZIK i ne prskati hladnom vodom po licu. Treba ga ostaviti samo u peleni.

Kako većoj djeci (koja ne mogu uzimati tablete), a teško prihvataju sirup, dati ibuprofen, pošto slabo reaguju na paracetamol?

Ponekad je teško je dijete natjerati da pije lijek, ali treba pokušati strpljivim razgovorima uz objašnjenje zašto je to dobro i korisno. Ipak, ima situacija (kakva je upravo sprečavanje febrilnih konvulzija) kada se mora brzo djelovati!

Tada je dobro imati lijek koji ima “jaču” koncentraciju aktivne supstance, pa se sa MANJOM količinom postiže isti efekat!

Sada je dostupan  Ibuprofen sirup koji u 5 ml sadrži 200 mg ibuprofena, što je dvostruko veća doza u odnosu na “standardni” preparat (Brufen sirup 100mg/5ml).

Tako sa samo 5 ml lijeka (koji možete “ugurati” dozerom koji se nalazi u pakovanju) postiže odličan efekat za obaranje povišene temperature. Svakako treba voditi računa da se poštuje preporučena dnevna doza, ali se to jasno može vidjeti u uputstvu za upotrebu ili (što je najbolje) precizirati sa pedijatom koji prati dijete.