Na današnji dan, prije deset godina, naučni časopis “The Lancet” povukao je naučni članak kojeg je davne 1998. godine objavio Andrew Wakefield, a u kojim je tvrdio da je vakcina MMR (Mo-Pa-Ru) protiv ospica, zaušnjaka i morbila povezana sa autizmom i crijevnim upalama.

Odluka o uklanjanju tog teksta iz naučne literature donesena je nakon što je u desetinama opsežnih i temeljnih studija, podstaknutih Wakefieldovim tvrdnjama, nesumnjivo dokazano da vakcina nije povezana sa pojavom autizma i kolitisa.

Nakon provedene istrage, utvrđeno je da je Wakefield iznio neistine, falsifikovao podatke u studiji i da je za to istraživanje primio novac od advokata koji su vodili parnice u kojima se pokušala povezati vakcina sa određenim bolestima.

Šteta koju je Wakefield svojim falsifikovanjem, širenjem lažnih informacija i pohlepom za novcem nanio ljudima i djeci širom svijeta je nemjerljiva: Od objave u “The Lancetu” 1998. do povlačenja članka 2010, u samo dvanaest godina, na globalnom nivou, očajni roditelji djece sa poteškoćama iz autističnog spektra prevareni su i podmuklo su zavedeni izmišljenim lažnim Wakefieldovim podacima, a svijetom se proširio protiv-vakcioni (antivaxxerski) pokret zbog kojega je u brojnim državama, pa i kod nas, došlo do pada postotka vakcinacije djece, s posljedicama koje su više nego tragične.

Pročitajte i: U rangu smo sa afričkim zemljama: Roditelji izbjegavaju da vakcinišu djecu 

I danas još uvijek, deset godina nakon što je Wakefield na sudu priznao svoju laž i oduzeta mu je ljekarska licenca, antivaksioni zagovornici odbijaju vakcinu djecu, iako je ova lažna studija brojnim dokazima označena kao prevara, a stotine tekstova koji su uslijedili su potvrdili da je vakcinacija kao metoda prevencije bolesti učinkovita i sigurna, uz minimalne nuspojave.

Ipak, povlačenje navedene laži iz naučne literature velik je korak prema boljem razumijevanju naučnih istraživanja, naučnih dokaza i napretka temeljenog na provjerenim činjenicama.