Prije nego što počnete da radite na stvaranju potomstva, najbolje bi bilo porazgovarati sa stručnjakom o nekoliko vrlo važnih stvari.

Jedna od najvećih životnih odluka jeste ona kada riješite da imate dijete. Prije nego što bukvalno počnete da radite na tome, najbolje bi bilo da porazgovarate sa ljekarom. Tokom posjete, doktor će sa vama porazgovarati o istoriji bolesti, obratiti pažnju na sve moguće poteškoće i dati vam najbolje savjete da dođete do zdrave trudnoće.

Kako biste bili spremni, izdvajamo 11 pitanja koja bi trebalo da postavite doktoru prilikom razgovora o budućoj trudnoći.

1. Koliko će mi biti potrebno da ostanem u drugom stanju?

Naravno, vaš doktor neće moći da predvidi tako nešto. Neki parovi uspiju bukvalno iz prvog puta, dok je drugima potrebno i godinu dana. U svakom slučaju, doktor može da vam da makar pretpostavke, u zavisnosti od vaših godina, istorije bolesti, prethodnih iskustava sa trudnoćom.

2. Kada bi trebalo da prestanem da koristim kontracepciju?

Ne znači uvijek da ćete zatrudniti istog momenta kada prekinete da ih pijete. Hormonske tablete mogu promijeniti vaš ciklus nekoliko mjeseci nakon što prestanete sa konzumiranjem.

3. Da li moje zdravstveno stanje utiče na začeće?

Neka stanja svakako mogu uticati na vašu sposobnost da zatrudnite. Ovo uključuje policistične jajnike, endometriozu, poremećaje tiroidne žlijezde, pa i polno prenosive bolesti. Kada je vaš partner u pitanju, problemi sa brojem spermatozoida, pokretljivošću ili morfologijom mogu stvarati poteškoće. Doktor će najprije moći da riješi ovakve situacije i da vam ponudi najbolje opcije.

4. Da li terapija koju koristim utiče na plodnost?

Neki lijekovi, poput onih za visok krvni pritisak ili epilepsiju, mogu napraviti promjene. Takođe, postoji i određeni broj lijekova koji mogu naškoditi vašoj bebi tokom trudnoće (steroidi, antidepresivi, antipsihotici, lijekovi za liječenje štitne žlijezde). O tome morate porazgovarati sa doktorom, koji će vam terapiju promijeniti i predložiti onu na biljnoj bazi.

5. Da li treba da koristim suplemente?

Svaka žena koja planira trudnoću trebalo bi da počne sa konzumiranjem folne kiseline tri do šest mjeseci prije začeća. Ona umanjuje rizik od defekta neuralne cijevi i nekih problema pri rođenju. Doktor će vam preporučiti prenatalne vitamine, naročito ukoliko vam fale određeni nutrijenati.

6. Da li treba da mijenjam svoje životne navike, poput ishrane, spavanja, vježbanja?

Jeste li znali da prekomjerna ili smanjena težina mogu uticati na plodnost? Problemi sa kilogramima mogu dovesti do gestacijskog dijabetesa, visokog pritiska, porođaja carskim rezom, ali i pobačaja. Nedostatak fizičke aktivnosti, konzumiranje alkohola i cigareta takođe može negativno uticati na začeće i trudnoću. Otvoreno razgovarajte sa doktorom o svojim životnim navikama i obavezno se konsultujte sa njim o tome da li je potrebno mijenjati ih.

7. Da li je potrebno da se vakcinišem?

Svaka prehlada tokom trudnoće može uticati na zdravlje vas i vaše bebe u stomaku. Kako biste sačuvali sebe i dijete, možete nastaviti sa vakcinacijom. Svakako ,vaš doktor će vas posavjetovati ukoliko je potrebno uraditi dodatne vakcinacije prije začeća, kako biste izbjegli viruse koji nisu sigurni za vas i bebu. Vakcine protiv gripa, potom tetanusa, difterije i velikog kašlja, ali i ona za hepatitis B se mogu davati i tokom trudnoće.

8. Da li mi je potreban drugi doktor?

Nisu svi ginekolozi sertifikovani za akušerstvo, koje je usko vezano za porođaj. Porazgovarajte sa svojim doktorom da li je kvalifikovan u ovom polju ginekologije. Ukoliko nije, zamolite za preporuku kolege koji jeste.

9. Da li su genetska testiranja potrebna?

Vi i vaš partner se možete odlučiti za genetsko testiranje, kako biste otkrili da li imate sklonost ka nasljednim bolestima, što uključuje spinalnu mišićnu atrofiju, cističnu fibrozu, Taj Saksovu bolest i slično. Ukoliko su rezultati pozitivni, ljekar vam može pomoći da umanjite rizike. Jedan od načina da spriječite ova stanja jeste putem vantjelesne oplodnje sa preimplantacionom genetskom dijagnostikom.

10. Zašto ne mogu da ostanem u drugom stanju?

Ukoliko ste godinu dana pokušavali bez rezultata (ili 6 mjeseci ako imate više od 35 godina), vjerovatno imate problema sa začećem. Ovi problemi su danas sve češći, pa bi bilo dobro razgovarati sa stručnjakom. On će vam pomoći da izliječite ovaj problem uz lijekove ili na neke druge načine.

11. Šta da radim kada test bude pozitivan?

Mnogi parovi nemaju ideju šta da rade u trenutku kada saznaju da je test pozitivan. Da li treba odmah otići ljekatu ili pak čekati da beba bude dovoljna velika da se vidi na ultrazvuku? Na ovo pitanje će vam najbolje odgovoriti vaš ljekar.

Šta još mogu očekivati tokom posjete?

Pored pitanja i odgovora, ovaj pregled uključiće razne testove. Mnoge stvari saznaćete preko krvne slike, ginekološkog pregleda karlice i grudi. Pored toga, ukoliko smatra da je potrebno, vaš ljekar će vas testirati i na neka stanja poput fibroida materice, cisti, policističnih jajnika – naročito ukoliko imate neke od simptoma.

Test krvi pokazaće i nivo vitamina u vašem organizmu, stanje štitaste žlijezde, ali i imunost na neke bolesti, poput hepatitisa B i varičela. Neki pregledi mogu uključiti i testove urina ili mentalne testove.