Kod jednog učenika banjalučke Osnovne škole “Branko Ćopić” potvrđen je virus svinjskog gripa, potvrdila je za “Nezavisne” Branislava Pejašinović, direktorka ove obrazovne ustanove.

Ona kaže da su je o tome obavijestili roditelji učenika te da je po dobijenim informacijama o svemu obavijestila Dom zdravlja Banjaluka.

“O svemu smo obavijestili Higijensko-epidemiološku službu Doma zdravlja Banjaluka te po dobijenim preporukama preduzeli smo pojačane preventivne higijensko-sanitarne mjere”, rekla je Pejašinovićeva.

Bojan Vujičić, stručni saradnik za odnose s javnošću u Domu zdravlja Banjaluka, istakao je da nemaju potvrdu da se radi o svinjskom gripu.

“Naše ekipe Higijensko-epidemiološke službe su po pozivu iz škole ‘Branko Ćopić’ otišle i sprovele određene mjere te dale preporuke. Ali nemam informaciju da se radi o svinjskom gripu. Učenik je trenutno hospitalizovan na Univerzitetsko-kliničkom centru (UKC) RS“, kaže Vujičić.

U Univerzitetsko-kliničkom centru RS su rekli da će se danas detaljnije oglasiti o ovom slučaju.

Milka Mrđa, stručni saradnik za odnose s javnošću u Institutu za javno zdravstvo RS, kaže da se termin svinjski grip u svijetu, a tako i kod nas, ne koristi od 2009. godine.

“U pitanju je virus gripa tipa AH1N1, koji trenutno cirkuliše na sjevernoj hemisferi pod nazivom sezonski grip. Od uzoraka testiranih u ovoj sezoni koji su bili pozitivni na influencu, 85 odsto je bilo pozitivnih na tip A, od čega je 64 odsto bilo podtipa A. AH1N1 koji je zastupljen u manjem obimu”, rekla je Mrđa.

(nezavisne)