Najduži brak koji je do sada razveden u Republici Srpskoj trajao je 70 godina, a najkraći samo 13 dana.

Ovo pokazuje analiza Zavoda za statistiku Srpske, prema kojoj je je najstariji mladoženja u Republici Srpskoj, u momentu kada je stao na ludi kamen, imao punih 90 godina, dok je najstarija nevjesta u trenutku stupanja u brak imala 86 godina.

S druge strane, najmlađi mladoženja i nevjesta imali su po 15 godina, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

– U prva tri kvartala prošle godine registrovano je 4.746 sklopljenih brakova, te 687 razvedenih brakova. Tokom 2018. godine, trojica najstarijih mladoženja imali su po 82, 83 i 85 godina, a najstarije neveste koje su tokom ove godine stupile u brak 75, 77 i 79 godina., U ovom periodu, najmlađi mladoženja je imao 18, a mlada 16 godina – saopštili su iz Zavoda za statistiku RS.

Zanimljivo je da je nevjesti koja se udala u 75. godini ovo prvi brak, dok je ostalim pomenutim nevjestama i mladoženjama koji su u poznom godinama uplovili u zajednički život to bio drugi, treći ili četvrti brak.

Zvanična statistika pokazuje da su, od razvedenih brakova tokom pretprošle godine, tri najduža trajala 50, 54 i 70 godina. Muži i žena koji su odlučili da stave tačku na svoj brak koji je trajao 7 decenija u trenutku razvoda imali su po 88 godina.

Najkraći brak koji je razveden u 2018. trajao je dva mjeseca, a sljedeća dva po tri mjeseca.

Muž i žena koji su pod istim krovom sastavili tek dva mjeseca, kad su se razvodili, imali su 26, odnosno 31 godinu.

(srpskainfo)