Jaja je obično teško zamijeniti u receptima, posebno desertima, ali ne i nemoguće. Neke zamjene nisu najidealnije, jer se mijenja ukus i tekstura, ali većina ih je sasvim odgovarajuća.

Što je manje jaja u receptu navedeno, to ih je lakše zamijeniti, a da to ne utiče mnogo na ukus i teksturu. Zamjena jaja u receptima se preporučuje i onima, koji žele da smanje unos masti i holesterola.

Koja je glavna uloga jaja u kolačima? Da učine poslastice laganim i izdašnim, povezuju sastojke (posebno u keksićima i mafinima) i daju vlažnost. Postoji više različitih zamjena za jaja, ali ne odgovaraju sva svim receptima. A kada, recimo, pravite palačinke i slična jela, jaja i nisu toliko važna. Možete ih izbaciti, ali ipak u smjesu dodajte malo više mlijeka, voćnog soka ili vode zbog vlažnosti. Da ne budu pretvrde i žilave. Takođe, možete umjesto jaja ubaciti pola banane, izgnječene ili jednu do dvije kašike pirea od jabuka. Iste zamjene možete upotrebiti prilikom pripreme mafina, ali u recept dodajte pola kašičice praška za pecivo više nego je navedeno.

Osnovne zamjene:

1 jaje = 1 manja banana (ili pola veće)

1 jaje = 2 pune kašike krompirovog skroba

1 jaje = 28 g pirea od jabuka

1 jaje = 1 kašika sojinog brašna i 1 kašika vode

1 jaje = 1 kašika mljevenih sjemenki lana i 2-3 kašike tople vode

1 jaje = 2 kašike sirćeta rastvorenog u pola šolje vode

1 jaje = 1/4 šolje voćnog pirea i 1/2 kašičice praška za pecivo

Slana jela

Ako pravite musake, čuftice, pljeskavice, peciva ili neka predjela jaja u ovim receptima možete zamijeniti kukuruznim ili krompirovim skrobom, brašnom od cjelovitog zrna, hljebnim mrvicama, krompir pireom ili pire krompirom u prahu. Ispitujte i eksperimentišite dok ne pronađete pravu razmjeru i zamjenu za vaša omiljena slana jela. Dvije do tri kašike navedenih sastojaka mogu zamijeniti jedno jaje.

Kako upotrebiti mljevene sjemenke lana

Ako imate mljeveni lan i njega možete iskorititi kao zamjenu. Pomiješajte mljevene sjemenke lana sa kipućom vodom – 1 kašika lana na 3 kašike vode. Ostavite da odstoji 10 minuta i onda dodajte u recept umjesto jajeta.