Ljekari su odgovorili na najčešća pitanja žena o seksu poslije porođaja…

Iako se ne priča često o tome, mame se vrlo često pitaju kada je vrijeme za seks nakon porođaja. Kako porođaj iscrpi cijelo tijelo, potrebno je vrijeme da se žena oporavi. Pored toga, briga oko djeteta, igranje, dojenje, nedostatak sna dodatno iscrpljuju. Zato se i seksualnost ne budi odmah po porođaju.

Mnoge žene se pitaju koliko će i zbog čega trajati oporavak, kada će se seksualnost javiti, ali i kada mogu da stupe u odnose sa partnerom. Još jedno od ključnih pitanja jeste i zaštita od ponovne trudnoće.

Izdvajamo 4 odgovora na najčešća pitanja o seksu poslije porođaja.

1. Oporavak traje mjesecima. Barem mjesec i po dana po porođaju treba da mirujete.

Pritisak na matericu, vaginu i okolne mišiće, često uzrokuje veliku “nategnutost”, ili spontana raspuknuća tkiva – kojima, kao i rezovima (carski rez, epiziotomija), treba vremena da zarastu. U pitanju su mjeseci. Iako je organima dovoljno samo mjesec dana da se vrate u pređašnje stanje, odnosno u prvobitni oblik, u prosjeku je potrebno da prođe godinu dana dok mišići koji okružuju vaginu ne povrate svoj tonus. A tu su još i bolni napadi hemoroida koje je aktivirao porođaj… Najbolji način da se žena oporavi je da bar mjesec i po dana (40 dana, period babinja) nakon porođaja miruje i izbjegava duga stajanja.

2. Poslije prve ginekološke kontrole, ukoliko je sve u redu, potpuno je individualno kada ćete nastaviti sa seksualnim životom.

Nakon porođaja, seksualna želja kod žene se smanjuje. Brojni razlozi tjelesne, ali i psihološke prirode objašnjavaju te oscilacije ženskog libida (polne želje). Materinstvo i dojenje podstiču proizvodnju hormona prolaktina, koji je odgovoran i za blokiranje seksualne želje, što omogućava majci da se potpuno posveti djetetu. Čak je i kod muškaraca koji se puno brinu o svojoj bebi – uočen rast nivoa prolaktina, pa i kod njih dolazi do smanjenja polne želje. Poslije prve ginekološke kontrole, ukoliko je sve u redu, potpuno je individualno kada ćete nastaviti sa seksualnim životom (odmah ili nakon nekoliko mjeseci).

3. Menstrualni ciklus se uspostavlja šest do osam nedjjelja nakon porođaja. 

Kod žena koje ne doje, menstrualni ciklus se uspostavlja šest do osam nedjelja nakon porođaja. Ispitivanjem je utvrđeno da još oko tri do četiri mjeseca nema ovulacije (sazrijevanje jajne ćelije u sredini ciklusa), što je prosječno vrijeme za koje se sve reproduktivne funkcije vraćaju u normalu.

Kod žena koje doje, menstrualni ciklus se uspostavlja nakon nekoliko mjeseci, a opasnost od neželjene trudnoće je mnogo manja nego u prethodnoj grupi.

4. Žene koje doje nisu zaštićene od nove trudnoće.

Ovo je jedna od najčešćih zabluda. Tokom trudnoće, nema sazrijevanja jajne ćelije, a za to je “zaslužan” hormon prolaktin, čije djelovanje omogućava da se grudi povećaju, mliječne žlijezde prorade i majka doji novorođenče. Inače, od davnina postoji rasprostranjeno mišljenje da žene koje doje navodno ne ostaju u drugom stanju. Međutim, po uspostavljanju redovnog ciklusa, i pored visokog nivoa prolaktina – moguća je spontana ovulacija, a time i trudnoća. Iz tog razloga na vrijeme razmislite o kontracepciji nakon porođaja.