Od posljedica koronavirusa, u Kini je s današnjim danom, prema zvaničnim podacima, umrlo više od 800 osoba, javio je AFP.

Ovakav stepen smrtnosti nadmašio je i epidemiju SARS, koja je harala od 2002. do 2003. godine. Podsjećamo, od akutnog respiratornog sindroma umrle su 774 osobe.

Svjetska zdravstvena organizacija navela je, ipak, da se epidemija koronavirusa “stabilizuje”. Istvoremeno je SZO upozorio javnost da je vrlo rano davati bilo kakva predviđanja s obzirom na to da se broj umrlih povećava.

U Kini je skoro 37.200 osoba zaraženo koronavirusom, koji se, kako je poznato, pojavio krajem prošle godine na jednoj od pijaca u proviniciji Hubei u Vuhanu prije nego što se proširio po cijeloj Kini, ali i desetinama drugih država širom svijeta.

Zbog epidemije koronavirusa, u karantin su stavljeni višemilionski gradovi u Kini, a u pojedinim gradovima je samo jednoj osobi u porodici dozvoljeno da izlazi napolje svaka dva dana kako bi obnovili zalihe hrane i vode.

Inače, Majkl Rajan (Michael Ryan), direktor Programa zdravstvenih vanrednih studija SZO-a, rekao je da se na “stabilan period” epidemije “može gledati i zbog uspostavljenih mjera kontrole.

Izvan Kine, zaražene su 6.354 osobe u skoro 30 država i regija.