U policijskoj akciji “Kavez” juče je u više gradova u Republici Srpkoj uhapšeno 14 dilera i oduzeta je određena količina narkotika, oružja i novca koji potiču iz krivičnih djela, potvrđeno je za Srpskainfo.

Akcija je izvedena u nedjelju u jutarnjim časovima, a većina uhapšenih je zatečena na spavanju.

Prema našim informacijama u ovoj akciji uhapšeni su Savo Čolić, Dragan Narančić, Lora Glušica, Branimir Marsenić, Bojan Mudrinić, Goran Mirković, Radovan Stanković, Vinko Đurić, Vladimir Malić, Marija Bujak, Milorad Zurnić, Milenko Samardžić, Miladinko Malić i Marko Miljević.

Većina uhapšenih su odranije poznata policiji po teškim krivičnim djelima, a neki i po ubistvima.

Izvor blizak istrazi je pojasnio da akcija traje još od avgusta prošle godine.

– Akcija je započeta primjenom posebnih istražnih mjera i radnji, odnosno policija je duže vremena pratila osumnjičene i prikupljala dokaze o njihovim kriminalnim radnjama. Tokom tog perioda prikupljen je veći broj dokaza koji potvrđuju da su uhapšeni duži period prodavali drogu – rekao je sagovornik Srpskainfo.

Naš izvor otkriva da je policija prilikom pretresa pronašla oko 300 grama marihuane, deset grama heroina, kao i 24 mililitra tečnog metadona.

– Osim droge, oduzeta su i četiri pišlja, oko 2.000 maraka i 2.400 evra. Policija je pronašla i oduzela više digitalnih vaga za precizno mjerenje, ali i veći broj drobilica za mrvljenje marihaune – pojasnio je izvor Srpskainfo.

On je dodao da je pronađeno i više mobilnih telefona, te sim kartice, kao i nekoliko rokovnika.

Kada je riječ o oduzetom novcu, sumnja se da on potiče od prodaje droge.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Danica Gnjatović rekla je da je ovom akcijom razbijena organizovana kriminalna grupa koja se bavila proizvodnjom i prometom opojnih droga.

– Akciju su izveli pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet u saradnji sa Policijskim upravama Banjaluka, Doboj, Bijeljina i Zvornik, te Jedinicom Žandarmerije i Specijalne antiterostičke jedinice – pojasnila je Gnjatovićeva.

Uhapšeni Marsenić je godinama poznat policiji i pravosuđu po krađama, a osuđivan je i na četiri godine zatvora zbog trgovine narkoticima. Đurić je takođe odranije poznat policiji, a dovodio se u vezu i sa ranjavanjem u Banjaluci.

Vladimir Malić je bivši policajac koji je iza sebe ima nekoliko presuda, a hapšen je zbog pljačke pošte, tuča, pucnjave u kafićima i pekarama u Banjaluci, ali je hapšen i zbog droge.

Osuđen za ubistvo

Savo Čolić 2009. godine osuđen je na 12 i po godina zatvora zbog ubistva stolara Milorada Samardžije u banjalučkom naselju Tunjice.

On je 21. marta 2009. godine sa još dva pirjatelja došao pred kuću Samardžije, te su zatim provalili u unutrašnjost. Tu su zatekli vlasnika, kojem je Čolić ispalio metak u glavu.

(srpskainfo)