Pogledajte spisak namirnica koje mogu biti opasne za vašu bebu.

Jedna od glavnih prekretnica za roditelje je trenutak kad beba počne da jede čvrstu hranu. Ipak, jeste li svjesni svih opasnosti koje to nosi?

Djeci treba dopustiti da istražuju hranu, ali pritom treba imati na umu da postoje namirnice koje treba izbjegavati dok dijete ne napuni barem godinu dana.

Med

Med treba izbjegavati zato što može razviti botulizam. Botulizam je rijetka, ali teška bolest, koju uzrokuje anaerobna bakterija Clostridium botulinum, koja stvara spore i toksični otrov, a poslejdice za bebu mlađu od godine dana su ozbiljne.

Puter od kikirikija

Ovaj proizvod može izazvati ozbiljne alergijske reakcije. Osim alergija, puter od kikirikija je izrazito opasan, zato što je to gusta ljepljiva stvar koja može izazvati gušenje.

So

Bebe ne treba da jedu slanu hranu. Bubrezi jednogodišnjeg djeteta nisu dovoljno razvijeni da bi mogli da se nose sa velikim količinama natrijuma, pa je važno izbjegavanje dodavanja soli. Takođe, treba imati na pameti da sva prerađena hrana u sebi već sadrži određene količine soli, pa to treba izbjegavati.

Grožđe

Grožđe je inače dobra grickalica za vaše mališane, ali tek kada postanu malo stariji. Čak i ako grožđe prerežete na pola, ono predstavlja rizik za bebe, jer se njime mogu lako ugušiti. Ovo se odnosi i na grožđice, tako da je ovu grickalicu potrebno izbjegavati.

Čokolada

Svaka beba bi voljela da dobije komadić čokolade. Iako mislite da to nije loša ideja, sjetite se da u čokoladi ima kofeina i mlijeka, što je djeci mlađoj od godinu dana teško da prevare.

Svježa mrkva

Kao i grožđe, veličina i krutost sirove mrkve veliki je rizik od gušenja za malu djecu. Najsigurniji način za konzumiranje mrkve jeste kuvanje.

Kokice

Iako je to hrskava, ukusna i može biti zdrava grickalica, postoji ozbiljna opasnost od gušenja. Nikada nemojte davati kokice djeci koja su mlađa od godinu dana.

Tvrde bombone

Bombone, uključujući lizala, najbolje je odgađati dok dijete ne bude dovoljno staro za pranje zuba.