Ambalaže od plastike ne moraju zagađivati okolinu već mogu biti koristan resurs koji bi se mogao koristiti kao sredstvo plaćanja.

Poručuju to učenici III/8 Ekonomske škole u Banjaluci, koji se upravo ovom problematikom bave kroz projekat “Ja Građanin”. Projekat se sprovodi u sklopu nastavnog predmeta demokratija i ljudska prava.

Smatraju da je upravo to jedan od najvećih problema u Banjaluci, te da i oni na neki način trebaju da se uključe u njegovo rješavanje.

– Imali smo više tema koje smo mogli razrađivati. Glasali smo za onu koju smo smatrali da je najvažnija i na kraju smo se odučuli za problem zagađenosti plastikom u našoj sredini. Naš cilj je da osvijestimo ljude o tome koliko je ovaj problem ustvari zastupljen te da iznesemo moguća rješenja kako bi barem ublažili ovaj problem – objasnila ja učenica Kristina K.

Dodala je da je cijelo odjeljenje uključeno u ovaj projekat.

– Podijeljeni smo u 4 grupe od po 6 učenika i svaka grupa je dobila svoj zadatak na ovu temu. Prva grupa za zadatak ima objašnjenje problema, a druga je zadužena za mjere koje bi se mogle preduzeti za njegovo rješavanje – objasnila je ona.

Iako su tek počeli sa radom, ovi mladi ljudi već imaju prijedloge kako bi se taj problem mogao riješiti.

– Jedna od naših ideja jeste da se izgradi fabrika koja je namijenjena za reciklažu i da se u gradu uvedu kontejneri koji služe za razdvajanje plastike, papira i slično. Druga ideja je da građani koji kupuju namirnice koje se nalaze u plastičnoj ambalaži nakon upotrebe vraćaju ambalaže u trgovinu, za vraćanje toga dobijaju dio novca, te da trgovina šalje tu plastiku u fabriku na reciklažu. Još jedna od ideja je bila ta da se gorivo plaća plastikom, odnosno da pumpa potpiše ugovor s fabrikom za reciklažu. Građani bi umjesto novca za gorivo davali plastiku, a kasnije bi ta pumpa dobijala novac od te fabrike za isporučenu plastiku – objasnila je ona i dodala da bi ovaj projekat trebali razraditi do kraja februara.

(srpskainfo)