Popularni crtani junaci mačak i miš Tom i Džeri, slave 80 godina postojanja ove nedjelje.

Priča o mačku Tomiju i mišu Džeriju koji žive u istoj kući i stalno se nadmudruju, redovno se završavala tako što je Tom ostajao bijesan, a Džeri je uspijevao da dođe do željenog cilja, uz puno jurnjave i duhovitih situacija.

Dvojac je izmišljen u MGM-ovom odjeljenju za animaciju, gdje su radili autori Bil Hana i Džo Barbera, koji su se trudili da dostignu uspjeh drugih studija koji su postigli uspjeh sa likovima poput Miki Mausa i drugih, prenosi BBC.

Autori, koji su tada imali manje od 30 godina, počeli su da smišljaju svoje ideje – Barbera je rekao da mu se sviđa jednostavan koncept crtanog filma o mački i mišu, uz sukobe i jurnjavu iako je to do tada bilo urađeno bezbroj puta.

Džasper i Džinks postali Tom i Džeri

Prva epizoda objavljena je 1940. godine, postigla je ogroman uspjeh i čak donijela studiju nominaciju za Oskara za najbolji animirani kratki film.

Ipak, autorima su menadžeri rekli da ne otkrivaju odmah sve svoje adute, a promjena je nastala kada im je jedna uticajna osoba iz Teksasa pisala sa pitanjem kada će moći da vidi još jedan predivan crtić o mački i mišu.

Tada su Džasper i Džinks, kako su se prvobitno zvali, postali Tom i Džeri.

Prema riječima Barbere, nije se mnogo diskutovalo o tome da li će likovi razgovarati, ali uz veliki uspjeh nemih filmova sa Čarli Čaplinom, autori su znali da likovi mogu da budu zabavni i bez dijaloga.

Muziku za crtani film komponovao je Skot Bredli, a Tomijev čuveni vrisak poput ljudskog otjelotvorio je lično Bil Hana.

“Ima nešto u animaciji. To je evergrin koji ne blijedi. To je kao i kada gledate sliku iz 18. ili 19. vijeka i još vam govori”, rekao je istoričar crtanih filmova Džeri Bek.

Zanimljivo je da su se Džeri i Tom pojavili i u nekoliko igranih filmova – Džeri je igrao sa Džin Kelijem u filmu “Dižite sidra” iz 1945. godine, a Tom i Džeri su se pojavili u filmu sa Ester Vilijams iz 1953. godine “Opasno kada je vlažno”.

Mačak i miš postali prijatelji

Nakon što je MGM zatvorio studio za izradu animiranih filmova 1957. godine, Hana i Barbera su pokrenuli svoju produkcijsku kuću, međutim nekoliko godina kasnije MGM je odlučio da oživi Toma i Džerija, ali bez originalnih autora.

Nakon njega produkciju je preuzeo Čak Džons, čiji su animatori napravili Toma sa jačim obrvama i iskrivljenim licem. Njegov tim je u periodu od 1963. do 1967. godine napravio 34 crtića.

Do 1970. godine, mnoge prve epizode Tomija i Džerija počele su da se smatraju nasilnim, nakon čega su počele da se proizvode epizode u kojima su mačak i miš prijatelji, ali te epizode nikada nisu postigle uspjeh kao originalne.

Ipak, Tom i Džeri i danas su popularni širom svijeta, od Japana do Pakistana, a u Kini je čak izmišljena istoimena igra za mobilne telefone koja ima više od 100 miliona korisnika.

Bil Hana preminuo je 2001. godine, a Džo Barbera preminuo je pet godina kasnije.

Trenutno, prava prikazivanja crtanih filmova o Tomiju i Džeriju posjeduje kompanija Vorner Bros i planira da objavi novi film prije katoličkog Božića ove godine.