Menstruacija je dio života svake žene zbog kojeg je vjerovatno svaka od nas bar jednom pomislila: “Da sam bar muško”. Bilo kako bilo, menstruacija se tokom života mijenja, dijelom zbog hormonalnih promjena, a dijelom zbog iskustava poput trudnoće i poroda.

Dvadesete

Sve one žene koje su se u tinejdžerskim godinama borile s neurednim ciklusima u dvadesetima mogu napokon odahnuti – ovo su godine u kojim stvari sjedaju na svoje mjesto i uspostavlja se kakva takva ravnoteža.

“Tinejdžerkama se češće događa preskakanje ovulacije, pa otud i neredovni ciklusi. U dvadesetima je to mnogo rjeđa pojava i menstruacija postaje redovna, zajedno sa njenim neugodnim simptomima poput PMS-a, grčeva i osjetljivih grudi”, objašnjava ginekologinja Lauren Streicher, a prenosi Health.

Promjene ciklusa su u ovim godinama često vezane uz korištenje kontracepcijskih pilula, jer se upravo u dvadesetima mnoge žene odlučuju na taj korak. Korištenje pilula dovodi do redovnih i lakših menstruacija, manje grčeva i slabije izraženih simptoma PMS-a.

Tridesete

Tridesete su godine najveće stabilnosti ciklusa i u ovoj dekadi života ne bi trebala ignorisati bolne ili neredovne menstruacije. Miomi materice i endometrioza se najčešće dijagnostikuju upravo ženama u tridesetima.

Drugi važan faktor u tridesetima je rađanje, jer se mnoge žene danas upravo u kasnim dvadesetima ili tridesetima odlučuju na zasnivanje porodice. Menstruacija se ne vraća odmah nakon poroda, posebno ako žena doji. Kod dojilja menstruacija može izostati sve dok značajno ne smanje ili potpuno ne prekinu dojenje.

Postoji i pozitivan uticaj poroda na ciklus: “Mnoge pacijentkinje nakon poroda kažu kako su im menstrualni grčevi znatno slabiji nego prije, vjerovatno zbog blagog proširenja vrata materice”, objašnjava Streicher.

Četrdesete

Četrdesete za većinu žena znače početak predmenopauze, faze u kojoj se tijelo priprema na potpuni prekid menstruacije i koja može trajati i do deset godina. Hormonalne promjene u ovoj fazi uzrokuju neredovne cikluse, blago krvarenje između menstruacija, jače grčeve i snažnije simptome PMS-a.

“Važno je zapamtiti da predmenopauza ne znači da žena ne može zatrudniti. To je itekako moguće sve dok ne uđe u menopauzu, odnosno dok joj menstruacija ne izostane bar godinu dana”, zaključuje dr med. Streicher.