U protekle tri godine u Srpskoj poginulo je ukupno 30 radnika, potvrđeno je “Nezavisnim novinama” u Inspektoratu RS.

Tako se u 2017. godini dogodilo osam smrtnih povreda na radu, u 2018. čak 13, a crni niz nastavljen je i prošle godine, kada je evidentirano devet tragedija.

Ovaj bilans dodatno je šokantniji kada se u obzir uzme da je u ove tri godine zabilježeno i 257 težih povreda na radu.

Kao najrizičnije djelatnosti, prema podacima inspekcije, izdvajaju se građevinarstvo, elektroprivreda, te šumarstvo i drvna industrija, u kojima, posmatrano po godinama, postoji kontinuitet nastanka povreda na radu.

Sindikalci tvrde da je uzrok crne statistike posljedica nepoštivanja zakona, odnosno nepridržavanja mjera zaštite na radu. Odnosi se to, kako kažu, od opreme radnika do adekvatnog obezbjeđivanja objekata, pa imamo skele bez ograda, klimave daske s kojih građevinci padaju i slično.

“Problem je i radno vrijeme, ljudi su umorni, nisu koncentrisani, nemaju vemena za odmor. Tako da, sve to kada se sabere, ne čudi toliki broj povreda i smrtnih ishoda”, kaže Dragana Vrabičić, predsjednica Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS.

Ona dodaje da su potrebne strože i češće kontrole, mada su, kako priznaje, u zadnjih nekoliko mjeseci one učestale.

Mislim da treba pooštriti kazne. Mi smo takav narod da, dok nas bukvalno nešto ne lupi po džepu, nećemo reagovati. Najrigoroznije treba kazniti one poslodavce, pa čak i radnike, koji se ne pridržavaju Zakona o zaštiti na radu”, navela je Vrabičićeva i za “Nezavisne novine”.

Sa druge strane, podaci inspekcije pokazuju da kontrola ne nedostaje, a da su pljuštale i novčane kazne.

“U oblasti zaštite na radu Republička inspekcija rada je u 2019. godini izvršila 1.763 kontrole, od čega je 729 bilo sa utvrđenim propustima u radu. U cilju otklanjanja nepravilnosti, subjektima kontrole izrečeno je 555 upravnih mjera, dok je zbog počinjenih prekršaja izdato 179 prekršajnih naloga u vrijednosti od 323.300 KM, a nadležnim sudovima podneseno je 28 prekršajnih prijava”, kaže za “Nezavisne” Dušanka Makivić, načelnica Odjeljenja za odnose s javnošću u Inspektoratu RS.

Prema njenim riječima, inspekcijske kontrole pokazale su da se najčešće utvrđene nepravilnosti odnose na propuste u pogledu organizacije i sprovođenja mjera zaštite na radu, primjenu preventivnih mjera, osposobljavanje radnika za bezbjedan rad, redovno ispitivanje opreme i sredstava rada i drugo.

BROJKE

1.763 inspekcijske kontrole u 2019.

729 bilo sa utvrđenim propustima

555 upravnih mjera izrečeno

179 prekršajnih naloga izdato

28 prekršajnih prijava podneseno

(nezavisne)