Rukovodstvo Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske (UKC RS) danas je donijelo odluku o zabrani posjeta pacijentima.

Kako navode, ova preventivna mjera donesena je s ciljem smanjivanja pojave sezonskog gripa i oboljenja sličnih gripu.

Inače, početkom februara mjeseca UKC RS prijavio je dva smrtna ishoda pacijenata oboljelih od teške akutne respiratorne infekcije, koji su bili pozitivni na virus gripa A i B, a riječ je o osobama starije životne dobi sa višestrukim pridruženim oboljenjima.

U istom periodu, domovi zdravlja u Republici Srpskoj bilježe 5.693 akutnih respiratornih infekcija, kao i 1.243 oboljenja slična gripu. U bolnicama su prijavljena 54 oboljela od teške respiratorne infekcije.

Najveći broj oboljelih od oboljenja sličnih gripu je u uzrastnim grupama od pet do 14 godina, te od rođenja do četiri godine, dok je u kategoriji teških akutnih respiratornih infekcija najviše u uzrastnim grupama od rođenja do četiri godine i od 30 do 64 godine.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS napominju da je neophodno redovno pranje ruku toplom vodom i sapunom, pokrivanje usta maramicom prilikom kihanja i kašljanja, kao i često provjetravanje prostorija.