Izbora nisu imali – bili su prinuđeni da postave video nadzor. Policijski službenici već su uhapsili dvije osobe…

Humanitarno udruženje “Mozaik prijateljstva” Banjaluka, a koje je naširoko poznato po svom svakodnevnom djelovanju, moralo je pribjeći konkretnim mjerama s ciljem zaštite kontejnera za odjeću i obuću koji su često bili na meti vandala i krimogenih osoba.

Ovi kontejneri se nalaze na nekoliko lokacija u Banjaluci. Građani su u njih ubacivali nepotrebnu odjeću i obuću koja je, zatim, proslijeđena članovima humanitarnog udruženja, odnosno osobama kojima je ovakakv vid pomoći dobrodošao. Nažalost, često je dolazilo do zloupotrebe ovog, nadasve, humanog djela – kontejneri su obijani i sva garderoba je nestajala. Nezvanično smo došli do saznanja da se ova ukradena odjeća čak i preprodavala.

Sada je, kako saznajemo, na svaki kontejner postavljen video nadzor.

– Naredna obijanja i krađe biće zabilježene i proslijeđene policiji. Sve što radite, radite sebi i na svoju odgovornost! Iz policijske stanice su nas obavijestili da su privedene dvije osobe iz Srbije koje su nedavno učestvovale u obijanju kontejnera i krađi donirane garderobe. Onaj ko je kriv, neka odgovara krivično, saopštili su iz Mozaika prijateljstva. 

Inače, četiri puta u toku sedmice donira se odjeća iz ovih kontejnera i to: 

  • ponedjeljkom starim osobama
  • utorkom socijalno ugroženim
  • srijedom djeci i
  • petkom osobama koje koriste Javno kupatilo “Mozaika prijateljstva”.

Novina je i da su postavljena još dva kontejnera i to: Jedan u Laktašima i jedan u Trnu.