Kako bi se očevi podstakli da više vremena provode sa porodicom, dobiće isti broj dana odsustva koji dobijaju i mame nakon porođaja.

Finska vlada želi da tate provode više vremena sa bebama, pa će i očevi imati pravo da na porodiljskom odsustvu provedu isti broj dana kao majke.

Plaćeno odsustvo za oba roditelja biće povećano na 14 mjeseci, što je 164 dana po osobi.

Inače, roditelji iz susjedne Švedske imaju najviše dana porodiljskog u Evropi – 240 po osobi.

Iz finske vlade navode da žele da “promovišu zdrav život i jednakost polova”.

Ministarka zdravlja Aino-Kaisa Pekonen kaže da je počela “radikalna reforma porodičnih pogodnosti” i da je cilj da se odnos roditelja dodatno ojača po rođenju djeteta.

Podstrek za očeve

Majke u Finskoj trenutno imaju 4.2 mjeseca odsustva, očevi 2.2 mjeseca, dok zajedno mogu da podele još šest mjeseci.

Međutim, tek svaki četvrti muškarac koristi pravo na porodiljsko odsustvo.

Zbog toga se nove mjere odnose prije svega na njih – oba roditelja će sa bebom moći da provedu 6.6 mjeseci, dok će trudnice dobijati dodatnu mjesečnu nadoknadu.

Samohrani roditelji će moći da koriste oba dodatka.

Finska premijerka Sana Marin je izjavila nešto ranije da Finska mora još mnogo da radi na jednakosti polova, kao i da premalo očeva provodi vrijeme sa djecom.

Iz vlade ističu da će promjene koštati 100 miliona evra.

Istim putem ide i ostatak Evrope

An Lise Elingsaeter, profesorka Univerziteta u Oslu, kaže za BBC da su nordijske zemlje na čelu kada je riječ o davanju pogodnosti očevima.

Od nedavno isto radi i Evropska unija.

Od 2019. godine, i jednom i drugom roditelju dato je pravo na najmanje četiri mjeseca plaćenog porodiljskog odsustva, kao i dva mjeseca koja ne mogu međusobno da mijenjaju. Zemlje članice imaju tri godine da počnu sa primjenom ove regulative.

Portugal, na primjer, već ima rodno neutralni sistem – 120 dana plaćenog odsustva uz punu platu, kao i dodatnih 30 dana sa 80 odsto plate.

Elingsaeter ipak ističe da, u nordijskim zemljama, davanje većih prava očevima nije bilo potpuno uspješno.

„Norveška je prva to uradila, još 1993. godine, a ubrzo i Švedska. Danska je to uvela 1998. godine, ali nešto kasnije i ukinula. Od tada nije ponovo uvedeno”, ističe ona.

Očevi u Danskoj trenutno imaju pravo na odsustvo od dvije nedjelje po rođenju djeteta, a majka i otac mogu međusobno da podijele dodatne 32 nedjelje.

Žene na čelu

Finska je u decembru dobila novu vladu koju čini koalicija od pet partija.

Na čelu vlade je tridesetčetvorogodišnja Marin, a i na čelu svake partije u koaliciji je žena.

Ona ističe da u Finskoj “nije tako velika stvar” što su žene na pozicijama moći.