Dobro bi bilo da se nađe u svakom domu…

U pravoslavnim hramovima širom zemlje 15. februara se osveštava Sretenjska vodica i vjeruje se da svako ko posjeti manastir ili crkvu sa sobom mora da ponese malu količinu sa sobom.

U svetoj tajni krštenja, osvećena voda postaje “voda očišćenja, banja preporoda, izvor života”, u kojoj se kršteni rađa “vodom i Duhom” za novu stvarnost Carstva Nebeskog.

Osvećenje vode ima svoje porijeklo u prvim vijekovima hrišćanstva, o čemu svjedoče drevni pisani izvori, kao apostolske ustanove. Evhologion Serapiona Tmuitskog kao i rani oci Crkve: Teodorit, blaženi Jeronim, Epifanije i drugi.

Sretenjska vodica je posebna “amajlija” koji prema predanju štiti od uticaja negativne energije, zlih i zavidnih ljudi, čuva zdravlje porodice, donosi blagostanje i dalje od vaše kuće drži sve negativne uticaje.

Voda se čuva u posudi ili flaši koja prethodno nije korišćena i nakon unošenja u dom čuva se isključivo u nekom uglu kuće. Na ovaj način štiti kuću poput amajlije, a koristi se samo u velikoj nuždi (bolesti, uznemiravanje od strane zlih duhova).

Vjeruje se da je dobro popiti gutljaj ove vode pred neki veliki važan događaj u životu kada vam je potrebno malo sreće.