Grad Banja Luka uskoro će ponuditi u zakup zemljište za poljoprivrednu proizvodnju, u ukupnoj površini od oko 16,5 hektara, na sedam lokacija na širem području grada.

Zemljište će biti ponuđeno putem konkursa, za šta je gradski parlament na jučerašnjem zasjedanju donio odluku.

Gradonačelnik Igora Radojičića, objasnio je da je Grad uspio da upiše vlasništvo na ovim parcelama, a ovom odlukom se to zemljište nastoji aktivirati i ponuditi za poljoprivrednu proizvodnju.

-Grad Banja Luka godinama vodi duge postupke pred Geodetskom upravom i sudovima za upis zemljišta bivših zemljoradničkih zadruga po važećim zakonskim propisima. Rezultat jednog dijela tih postupaka jeste tzv. Voćnjak na Luašu, koji je omogućio da počnemo gradnju nove moderne saobraćajnice u ovom naselju. Sada imamo upisano vlasništvo na poljoprivrednom zemljištu i konkretnom odlukom ponudićemo u zakup sedam lokacija – kazao je Radojičić.

Kako je navedeno u odluci o raspisivanju konkursa, registrovani poljoprivredni proizvođači moći će zakupiti zemljište najduže na period od deset godina, uz mogućnost produženja ugovora u skladu sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu i Pravilnikom o uslovima i načinu davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta u svojini Grada Banja Luka.

Maksimalna površina poljoprivrednog zemljišta koja se može dati u zakup privrednom društvu iznosi do 20 hektara, preduzetniku do deset i fizičkom licu do pet hektara. Početna cijena zakupnine zavisi od klase zemljišta i kreće se od 50 KM za osmu klasu pa do 110 KM za prvu klasu zemljišta, na godišnjem nivou.