Koje su trudnice sklonije razvoju kolestaze i na koji se način taj problem usporenog oticanja žuči tretira…

Kolestaza je pojava koja označava usporeno oticanje žuči iz žučnog mjehura, koje u ekstremnim situacijama može biti i zaustavljeno. Trudnička kolestaza može nastati usporenim oticanjem žuči – bilo iz žučnog mjehura ili iz žučnih kanalića smještenih u jetri.

Javlja se kod svake stote trudnice, što znači da je riječ o relativno rijetkoj pojavi.
Pravi uzrok te pojave još uvijek nije poznat. Za sada su “najsumnjiviji” hormoni. Dobra je vijest da se ubrzo nakon porođaja svi simptomi povlače, većinom bez ikakvih posljedica.

Uloga žuči

Žuč se stvara u jetri i pohranjuje u žučnom mjehuru, a odatle se prema potrebi izlučuje u dvanaestopalačno crijevo. Njena uloga u prvom je redu razgradnja masti koje su u organizam unesene hranom.

Kolestaza ili zastoj žuči u trudnoći manifestuje se intenzivnim svrbežom – obično na rukama i stopalima, a rjeđe na drugim dijelovima tijela.

Najintenzivnija je u poodmakloj trudnoći, kada se najčešće i javlja. Može izazvati dosta neugodnosti, pogotovo ako je svrbež intenzivan i traje dugo.

Olakšavajuća je okolnost da nije opasna za samu trudnicu. Što se bebe tiče, opasnost je ipak prisutna – može djelovati negativno na razvoj djeteta. Kod težih oblika kolestaze čak se savjetuje raniji završetak trudnoće.

Simptomi kolestaze

Najčešći je simptom svrbež, tamna mokraća, svijetla ili gotovo bijela stolica, te žute beonjače.

Što se tiče svrbeži, on je najintenzivniji na dlanovima i tabanima, a često može biti jedini pokazatelj kolestaze kod trudnica. Svrbež je česta pojava u trudnoći, ali u uobičajenim okolnostima nije tako jak i javlja se na mjestima na kojima se rasteže koža i stvaraju strije.

Povišen nivo hormona može prouzrokovati relativno podnošljiv svrbež. Moguće je takođe da se javi svrbež koji intenzitetom i lokacijom potpuno imitira onaj koji izaziva kolestaza. To je razlog više da se obratite ljekaru, kako bi se postavila prava dijagnoza. Ne čekajte da se pojave svi navedeni simptomi ako je jedan već prisutan.

Vjerovatnost oboljenja

Kao i kod većine bolesti, pojava kolestaze u porodici ili kod same žene prije trudnoće znatno povećava rizik obolijevanja u trudnoći. Takođe, ranije bolesti ili povrede jetre, blizanačka trudnoća, kao i vantjelesna oplodnja (IVF), pokazuju povećanu sklonost zastoju žuči.

Kada je beba u pitanju, zastoj žuči u trudnoći može izazvati ozbiljne probleme. Prije svega prijevremeni porođaj. Takođe, uzrokuje pražnjenje crijeva, čiji sadržaj dospijeva u plodovu vodu. Ako potom dođe do aspiracije, odnosno udisanja tokom samog porođaja, mogu se pojaviti ozbiljne poteškoće s disanjem.

U tom slučaju obično se izaziva prijevremeni porođaj, prirodnim ili operativnim putem.

Procjenu i odluku o trenutku i načinu porođaja donosi ginekolog nakon savjetovanja s pedijatrom-neonatologom i anesteziologom.

Postavljanje dijagnoze i liječenje

Osim podataka koji ukazuju na mogući poremećaj, potrebne su i pretrage koje daju uvid u funkcionalno stanje jetara. Nužno je određivanje nivoa bilirubina u krvi.

Ciljani ultrazvučni pregled može dopuniti sliku stanja i pridonijeti uspostavljanju pravilne dijagnoze. Osnovna je namjera terapije ublažiti nesnosan svrbež i izbjeći moguće komplikacije. Svrbež se može ublažiti potapanjem ruku i nogu u mlaku vodu, a poslije će vam doktor preporučiti primjenu određenih krema. I ovdje vrijedi pravilo da ništa ne poduzimate na svoju ruku, posebno kada su u pitanju lijekovi, pa čak i kreme ili losioni.

Komplikacije se mogu izbjeći redovnom kontrolom stanja jetre, ultrazvučnim pregledom žučnih vodova, određivanjem bilirubina u krvi, izvođenjem nonstres testa − kojim se direktno posmatra ponašanje bebe, njeni pokreti i pogotovo uticaj tih kretnji na rad njenog  srca.

U krajnjem slučaju, komplikacije se sprečavaju porođajem oko 38. sedmice ili prije, ako se procijeni da bi šteta za bebu bila veća i teža od prijevremenog porođaja.