Povodom Svetog Trifuna, zaštitnika vinogradara, danas je u Aleksinim vinogradima u Slatini izvršeno orezivanje loze, a Nezavisni univerzitet Banjaluka (NUBL), koji sarađuje s tim vinogradom, najavio je otvaranje novog studijskog programa enologija i vinogradarstvo.

“Namjeravamo do kraja školske godine u sklopu Fakulteta za ekologiju osnovati odsjek za enologiju i vinogradarstvo. Uzgoj i pijenje vina su kultura koja se i dalje razvija na ovim prostorima, a mi nemamo nove generacije koje se profesionalno bave time”, kaže Ljubojević.

Prema njegovim riječima, ova disciplina postaje sve zahtjevnija i potrebno je imati kadar koji je spreman da se uhvati u koštac sa proizvodnjom, kvalitetom, plasmanom i ostalim u vezi s vinom.

Tanja Babić iz Aleksinih vinograda istakla je da se vinogradarstvom bave od 2004. godine, te da je zadovoljna što je uspostavljena i saradnja sa Nezavisnim univerzitetom Banjaluka.

“Sveštenik je povodom praznika Svetog Trifuna osveštao vinovu lozu kako bi nas sačuvala od nevremena. Pravimo vino, rakiju, domaći konjak i vinjak i teško je, ali se može”, rekla je Babićeva.

Ranko Karapetrović, načelnik opštine Laktaši, istakao je da projekat obnove vinogradarstva u ovoj opštini traje više od 20 godina, te da se osveštanjem vinograda vraćaju staroj tradiciji.

(nezavisne)