Iako kafu svi pijemo i o njoj pričamo svaki dan, još uvijek postoje stvari koje o ovom napitku niste znali…

Da kafa ima pozitivan učinak na zdravlje srca vjerovatno znate, ali jedna šolja ovog toplog napitka može imati uticaja i na razvoj bolesti poput dijabetesa, tvrdi se u studiji koja je analizirala njih 28, za potrebe magazina Diabetes Care.

Šta još niste znali o kafi?

– Moguće je razbuditi se samo zbog mirisa kafe. To je navedeno u studiji univerziteta u Seulu. Dobra informacija za sve koji imaju problema sa ustajanjem.

– Žene koje uživaju u kafi imaju 20 posto manje šanse da dožive simptome depresije, stoji u studiji sa Harvarda.

– Ljubitelji kafe imaju 20 posto manje šanse za razvoj Alchajmerove bolesti. To je informacija predstavljena na godišnjem kongresu “European Alzheimer 2014”.

– Na univerzitetu u Teksasu je sprovedeno istraživanje kako bi se pronašla veza između kafe i erektilne dis​funkcije. Zaključak je da samo 2 šoljice kafe na dan mogu za 42 posto da umanje šanse od nastanka ovog problema.

– Godišnje se u svijetu popije oko 500 milijardi šoljica kafe, od kojih 14 miliona odlazi na espreso.

– Suprotno ustaljenom mišljenju, tamna pržena kafa ima manje kofeina od svijetlo pržene kafe.

Kafa je stimulans

Kofein, hemijska materija koja se nalazi u kafi, podstiče središnji nervni sistem. Povećava intelektualnu oštrinu, produžuje budnost i odgađa pojavu umora. Poboljšava vizuelnu percepciju i olakšava koordinaciju pri složenim radnjama, na primjer, vožnji automobila. Međutim, prekomjerna konzumacija kafe može izazvati nervozu, uznemirenost i strah.

Pomaže u borbi protiv celulita

Umjesto da trošite na precjenjene serume protiv celulita, investirajte u kafu. Pritom ne morate da kupujete najskuplje brazilske arome – dovoljna vam je i uobičajena kafa, koju svako od nas ima u kuhinji. Napravite pilin​g tako da pomiješate mljevenu kafu i maslinovo ulje i redovno ga nanosite na tijelo.