Od karcinoma obolijevaju djeca svih životnih uzrasta, kako mališani od mjesec dana života, tako i mladi do 18 godina, a u 80 odsto slučajeva, do trenutka kada se uspostavi dijagnoza, rak je već metastazirao.

U BiH je broj oboljelih u blagom porastu, a procenat izlječenja i prognoza zavise od vrste maligne bolesti, kao i od  mnogo drugih faktora medicinske prirode.

Podaci Zavoda za javno zdravlje FBiH pokazuju da su najčešći tipovi malignoma djetinjstva rak krvi i koštane srži, te karcinom mozga. Riječ je o tumorima koji imaju najveću stopu smrtnosti od raka dječje dobi.

– Mnogi karcinomi odraslih se mogu dijagnostikovati rano. S druge strane, u  80 odsto djece, do trenutka kada se rak dijagnostikuje, bolest se već proširila na druga područja tijela – kažu u ovom zavodu i dodaju da postoji više od deset vrsta raka djetinjstva.

– Neki karcinomi gotovo nikada ne nastaju nakon dobi od pet godina, dok se drugi najčešće pojavljuju među tinejdžerima. Na primjer, neuroblastom je rak simpatičkog nervnog sistema. Tumori neuroblastoma mogu rasti u abdomenu, vratu ili karlici, a riječ je o  najčešćem tipu raka kod dojenčadi. On može nastati prije rođenja, a rijetko se javlja kod djece starije od deset godina. S druge strane, rak limfnih čvorova najčešće pogađa tinejdžere, ali se javlja i kod mlađe djece. Ostali rijetki karcinomi detinjstva zapravo i nisu toliko rijetki kada se saberu, s obzirom na to da čine oko 30 odsto karcinoma dijagnostikovanih kod deece i adolescenata – ističu u ovom zavodu i objašnjavaju da se, čak i kad dobiju karcinom odraslih osoba, djeca različito moraju da liječe.

Iz UKC su ranije saopštili da najbolju prognozu za izlječenje imaju akutne limfoblastne leukemije.

– Što se tiče karcinoma karakterističnih za određenu dob, postoje maligne bolesti koje se češće javljaju kod djece, ali takva podjela nije striktna. S druge strane, djeca se na liječenje šalju u inostranstvo zbog transplatacije koštane srži, malignih bolesti koje zahtijevaju posebne režime citoterapije ili posebne operativne zahvate – rekli su u UKC i dodali da najčešća maligna oboljenja koja se liječe u ovoj zdravstvenoj ustanovi jesu akutne leukemije, maligni limfomi, te tumori kostiju i mozga.

(srpskainfo)