Povišena temperatura i kašalj kod djece uzrok su velikog broja izostanaka đaka u školama ovih dana. Časovima ne prisustvuje skoro polovina djece, zbog čega mnogi smatraju da bi, po uzoru na Srbiju, i kod nas trebalo privremeno stopirati nastavu.

Prema priči prosvjetara, u razredima nedostaje po desetoro djece, što je skoro polovina, s obzirom da danas u mnogim odjeljenjima sjedi manje od 25 učenika.

– Nemamo precizne podatke, ali činjenica je da veći procenat djece ne dolazi na nastavu u posljednje vrijeme. Nedostaje od šestoro do desetoro djece u odeljenjima – kaže predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola regije Banjaluka, Miroslav Popržen.

Gripa nije zaobišla ni banjalučke srednje škole, a osim đaka, kažu prosvjetari, mahom izostaju i njihove kolege.

– U svakom odjeljenju nedostaje po 12 učenika zbog gripa, a i oni koji prisustvuju nastavi su dekoncentrisani. U ovakvim uslovima nema smisla ni prelaziti novo gradivo. Takođe, manjak je kolega, teško se iskombinovati i da zamijenimo jedni druge na časovima- ispričala je profesorica u jednoj srednjoj školi.

Podsjetimo da je zbog široke rasprostranjenosti virusa gripa, Ministarstvo prosvjete u Srbiji donijelo odluku da se do 21. februara obustavi rad osnovnih i srednjih škola, radi zaštite djece. Stručnjaci pojašnjavju da su djeca posebno izložena zarazi, jer borave u kolektivima u kojima se infekcije brže šire.

Na pitanja Srpskainfo da li se i kod nas planira obustaviti nastava zbog sezone gripa i velikog broja izostanaka učenika, iz Ministarstva prosvjete i kulture RS odgovaraju da prate situaciju i da će postupiti u skladu sa instrukcijama nadležnih institucija.

Iz Institutu za javno zdravstvo RS poručili su da im se do sada nije obratio nijedan dom zdravlja sa prijavom epidemije gripa. Prema podacima Institituta, u šestoj nedjelji, broj prijavljenih akutnih respiratornih infekcija i oboljenja sličnih gripi (ARI/ILI) i dalje raste, dok je broj prijavljenih teških akutnih respiratornih infekcija (SARI) manji u odnosu na prošlu nedjelju.

– Posmatrajući ovosezonske podatke o ILI i SARI i poredeći ih sa podacima iz prethodne sezone u istom periodu, uočavaju se niže vrijednosti ILI i SARI u ovoj sezoni. U skladu sa navedenim, uzimajući u obzir podatke za Srpsku obolijevanje od ovih infekcija je očekivano za ovaj period – rekla je specijalista epidemiologije u IJZ RS, Jelena Đaković Dević.

Iz banjalučkog Doma zdravlja precizirali su da je u ambulantama porodične medicine povećan broj pacijenata sa različitim virusnim infekcijama, te da se za 24 časa u Službu hitne medicinske pomoći javi između 80 i stotinu odraslih pacijenata. U noćnim satima, oko 40 djece potraži ljekarsku pomoć.

– Od ukupnog broja odraslih oko 30 odsto je sa febrilnim stanjima, a od ukupnog broja djece sa ovim stanjima je 50 i više procenat. Riječ je o simptomima kao što su povišena ili visoka tjelesna temperatura, kihanje, bol u grlu, kašalj – kažu u  Domu zdravlja i naglašavaju da je u hitnoj službi povećan broj pacijenata sa povišenom temperaturom.

Po laboratorijskim nalazima riječ je o virusnim infekcijama koje prati odgovarajuća klinička slika za respiratorne infekcije u zimskom periodu, a to su prehlade i gripozna stanja. Dodaju i da je broj pacijenata sa virusnim infekcijama uobičajen za ovo doba godine.

Podsjetimo da je rukovodstvo Univerzitetsko-kliničkog centra RS ove sedmice zabranilo posjetu pacijentima u cilju smanjenja pojave sezonskog gripa i oboljenja sličnih gripu.

Kako su naveli, riječ je o preventivnoj mjeri.

I vrtići skoro “prepolovljeni”

U Centru za predškolsko vapistanje i obrazovanje potvrdili su da je primjetan veliki broj izostanaka djece u vrtićima zbog bolesti, što ipak nije uobičajeno u ovom mjesecu.

– Nama je više januar bio “kritičan” po broju dolazaka, ali i to pretežno zbog praznika i godišnjih odmora. Ovakva situacija nam do sada nije bila u februaru, dosta djece izostaje, u grupama trenutno boravi oko 65 odsto mališana – precizirala je direktorka Centra Jelena Kurtinović.

(srpskainfo)