Pogledajte kako da razlikujete simptome trudnoće od onih koji ukazuju na oslabljen imunitet.

Nema sumnje da trudnoća utiče na vaše tijelo i može gurnuti vaše zdravlje do krajnjih granica (prilično doslovno). Upravo zato postoji velika vjerovatnoća da ćete se u jednom periodu trudnoće razboljeti.

Zato se neke trudnice osjećaju kao da se konstantno bore sa prehladom.

Važno je prepoznati znakove slabog imuniteta u trudnoći. Tako ćete moći da razlikujete simptome trudnoće i simptome zbog kojih bi trebalo da posjetite ljekara. Uopšteno gledano, pokazatelji da se bolest razvija nisu toliko različiti za trudnice i za one žene koje to nisu. Umorne ste, kišete i kašljete identično, jedina razlika je u intenzitetu i trajanju simptoma.

“Budući da su trudnice sklonije bolestima zbog oslabljenog imunog sistema, najbolje bi bilo učiniti sve što je u vašoj moći kako biste ostale zdrave. To znači da treba da izbjegavate kontakt sa prehlađenim osobama, pijete dovoljno tečnosti, spavate dovoljno i imati hranjivu i uravnoteženu ishranu”, istakla je ginekolog Rene Velenštajn.

Ako osjećate da ćete se razboljeti, pročitajte savjete koje je za Romper izdvojila doktorka Rene. Provjerite da li je vaš imunitet ugrožen i kako da mu pomognete da se oporavi.

Začepljen nos i kašalj

Bez obzira na to jeste li trudni ili ne, možete očekivati jak kašalj i začepljen nos. Stvar je u tome što bi se intenzitet vaših tegoba mogao pogoršati ako ste trudni.

“Možete doživjeti ozbiljniji ili brži početak prehlade, jer je vaš imuni sistem oslabio kako bi održao trudnoću i spriječio pobačaj“, istakla je Rene.

Kontrakcije materice

Ako se osjećate loše i imate grčeve, to biste mogli da pripišete postojećoj bolesti. Jednom kada se zarazite usljed oslabljenog imuniteta, možete osjetiti kontrakcije materice i grčeve. To može, ali i ne mora dovesti do vaginalnog krvarenja. Razgovarajte sa svojim ginekologom ako primijetite krvarenje, kako biste bili sigurni da ste vi i beba dobro.

Dehidracija

Trudnice bi dnevno trebalo da popiju između 8 i 10 čaša vode. Nedostatak tečnosti tokom trudnoće može dovesti do ozbiljnijih problema.

“Dehidracija u trudnoći se najčešće javlja kad žena dobije temperaturu, povraća ili ima dijareju. Zbog tih simptoma može doživjeti vrtoglavicu, nesvjesticu i kontrakcije materice”, ističe Rene.

Refluks želudačne kiseline

Možda nije najbolja ideja za ručak da pojedete burito ili pasulj. Ako imate pojačan problem sa vraćanjem želudačne kiseline, to može biti pokazatelj da se vaš imunitet bori. Između vašeg oslabljenog imuniteta i očiglednih fizioloških promjena u trudnoći, povećana je šansa za oboljevanje od stanja koje se naziva refluks kiseline.

Vrtoglavica

Prebrzo ustajanje kod trudnice ponekad može uzrokovati trenutnu vrtoglavicu, ali ne bi je trebalo osjećati pri svakom ustajanju.

“Proširena materica može uzrokovati kompresiju glavnog trbušnog krvnog suda, što podstiče pojavu vrtoglavice. Ako se stanje ponavlja često, to bi mogao biti znak da se događa nešto ozbiljnije”, smatra ginekolog Paulami Guha.

Ostajanje bez vazduha

Sigurno ćete ostati bez vazduha kada beba krene da izvodi karate poteze po vašim bubrezima, ali ta pojava ne bi trebalo da se pojavljuje često.

“Ostajanje bez vazuha je česta pojava kod trudnica, ali povećana brzina disanja nije normalna pojava tokom regularne trudnoće. Definitivno bi to trebalo provjeriti”, tvrdi Guha.

Povraćanje

Povraćanje je dio trudnoće, zar ne? Odgovor na ovo pitanje je ne.

Mučnina i povraćanje su česti znakovi rane trudnoće i oni obično nestanu nakon 20. nedjelje. Mučnina i povraćanje nisu normalne manifestacije trudnoće kada dolaze u pratnji abdominalnog bola, groznice, dijareje ili glavobolje, pogotovo u kasnijim nedjeljama trudnoće. Ako bol osjećate duže vrijeme, razgovarajte sa medicinskim stručnjakom, kako biste odredili treba li da se testirate na neku bolest.

I lagana trudnoća može biti stresna za vaše tijelo. Ako se razbolite u roku tih devet mjeseci, što nije rijetkost, morate biti svjesni novih simptoma i njihove ozbiljnosti.

Razgovarajte sa svojim ginekologom ako mislite da to što vas muči nije obična prehlada.