Izgradnja novog azila za napuštene pse na Manjači trebalo bi da počne prvih dana marta, rekao je Petar Bilčar, načelnik Odjeljenja za komunalne poslove u Gradskoj upravi.

“Izvođač radova je izabran nakon tenderske procedure i već početkom marta očekujemo početak izgradnje novog azila za pse na Manjači“, naglasio je Bilčar za “Nezavisne”.

Izgradnja azila za napuštene pse procijenjena je na 130.000 KM, a prema projektu, budući azil prostiraće se na ukupnoj površini od 20.000 metara kvadratnih i to na lokaciji Razvojno-edukativnog centra “Manjača”.

Predviđeno je da se objekat opremi svom potrebnom infrastrukturom koja podrazumijeva ogradu, struju, vodu, odvode, pristupni put, parking, zvučnu izolaciju od naseljenog dijela, te betonirani, pješčani i travnati dio.

Ranije su u Odjeljenju za komunalne poslove naveli da je u prvoj fazi predviđeno postavljanje ograde sa ulaznim kapijama, te dovođenje u funkciju jednog objekta koji bi služio za smještaj pasa.

Tada su naglasili da je predviđeno da će unutar objekta psi biti smješteni u boksove kako bi se razvrstali po pasminama i veličinama.

Draško Ilić, direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela, rekao je da će novi azil riješiti dugogodišnji problem nezbrinutih pasa.

“Izgradnja azila ne bi trebalo da traje dugo, jer je sve spremno u postojećim objektima koji treba da se adaptiraju namjeni”, rekao je Ilić.

Dodao je da će narednih dana ovaj centar, zajedno sa svim resursnim odjeljenjima, izraditi prijedlog odluke o životinjama na teritoriji grada.

“Ovih dana bi trebalo da se sastanemo sa nadležnim odjeljenjima i izradimo ovaj prijedlog jer smo krenuli i sa izgradnjom stočnog groblja i groblja za kućne ljubimce na istoj lokaciji”, kazao je Ilić.

Istakao je da će u objektu pored azila biti smješteno prihvatilište za ostale napuštene životinje, kao i karantin.

Rada K. iz naselja Rosulje smatra da će izgradnja novog azila u mnogočemu pomoći za smještanje napuštenih pasa, jer je, prema njenim riječima, postojeći azil bio nefunkcionalan.

“Primijetila sam da na području  gradu imamo veliki broj pasa lutalica, treba bolji smještaj za njih”, rekla je ona.

(nezavisne)