Klinci obožavaju čokoladne poslastice, ali se vrlo često njima i uprljaju. Pogledajte najjednostavnije načine da očistite ojdeću od ovih teških mrlja.

Mrlje na odjeći mogu vam zadati velike probleme, naročito kada je riječ o onima od čokolade. Na sreću, postoji način kako da ih se riješite zauvijek.

Čokolada ima nevjerovatan ukus, koji sigurno zaboravljate kada ugledate mrlju od čokolade na omiljenom komadu odjeće.

Kako očistiti mrlje

Čokoladu je teško skinuti sa odjeće zbog crnog kakaoa i maslaca koje sadrži kako bi bila ukusna. Ipak, ako brzo reagujete, nije sva nada izgubljena. Za uklanjanje mrlja od čokolade trebaće vam:

Sredstvo za uklanjanje mrlja

– Sok od limuna

– Deterdžent za sudove

– Alkoholno sirće

– Prašak za veš

– Krpa

– Peroksid

U slučaju da imate veću mrlju koja zahtijeva više truda oko uklanjanja, koristite se metodom pomoću deterdženta za suđe. Prvo istrljajte mrlju limunovim sokom. Zadnju stranu mrlje isperite toplom vodom. Nakon toga pomiješajte jednu kašiku deterdženta za suđe sa tri šoljice vode. Držite umrljanu površinu potopljenu u ovo otprilike 15 minuta. Ako se mrlja i dalje zadrži, potopite je u peroksid na jedan minut. Operite u veš-mašini i ostavite da se osuši.

Mrlju možete očistiti i tako što ćete na nju staviti krpu natopljenu alkoholnim sirćetom. Neka sirće tako stoji na umrljanom području deset minuta ili više. Potom isperite zadnju stranu mrlje hladnom vodom.

U međuvremenu, pomiješajte jednu kašiku praška za veš sa dvije šoljice vode. Nanesite tu mješavinu sa zadnje strane mrlje i neka stoji 10 do 15 minuta. Operite odjeću u hladnoj vodi i ostavite da se osuši.

Uklanjanje mrlja sa odjeće predviđene samo za hemijsko čišćenje

Ukoliko se nađete u situaciji da uprljate vaše najdraže odijelo, najbolje bi bilo odjeću odnijeti profesionalcu. Ipak, ako ne možete to učiniti, postoji način da sami riješite problem.

Treba napomenuti da će uklanjanje čokolade sa suve i čiste odjeće biti vrlo teško, tako da bi trebalo oprezno da pristupe tome.

Potrebni sastojci:

– Tečnost za hemijsko čišćenje

– Mineralno ulje

– Sunđer

– Krpa

Uputstvo:

Vjerovatno vam se mineralno ulje čini veoma opasnim za vašu odjeću. Ipak, slični sastojci privlače jedni druge, tako da ćete koristiti mineralno ulje za otapanje masti u čokoladi.

Natopite sunđer tečnošću za hemijsko čišćenje, pa njom istrljajte mrlju. Pomiješajte jednu do dvije kapi ove otopine i kap ulja. Napravite mješavinu razmjere 8:1. Sve dobro izmiješajte. Namočite krpu ovom mješavinom i utrljajte na mrlju. Ponovite ovo nekoliko puta, tako što ćete iskoristiti čiste dijelove krpe da ponovite postupak.

Šta sa osušenim mrljama?

Ovakve mrlje su, vjerovatno, najteže za čišćenje. Obično su ostale neprimijećene i sada ih je teško ukloniti. Ipak, nije sve izgubljeno.

U ovakvim slučajevima glavni sastojci koji su vam potrebni su soda bikarbona i pasta za zube.

Potopite krpu u sirće i ostavite na mrlji 10 do 15 minuta. Nanesite sirće sa vodom sa zadnje strane mrlje. Pastu za zube nanesite na umrljano područje.

Zatim nanesite sodu bikarbonu na pastu za zube i trljajte dok se u potpunosti ne otopi. Isperite i ponavljajte postupak dok mrlja ne posvijetli. Nakon toga stavite nekoliko kapi praška za veš ili sredstva protiv mrlja u hladnu vodu i potopite odjeću u to 30 minuta do sat vremena.

Naučite kada treba odustati

Postoje situacije u kojima morate odustati. U 90 posto slučajeva navedene tehnike će funkcionisati kada je uklanjanje mrlja u pitanju. Međutim, mrlje koje su predugo bile na materijalu nećete ukloniti tako lako. Ako se umorite od pokušavanja, odnesite svoju odjeću na hemijsko čišćenje i provjerite mogu li mrlje biti uklonjene. Na kraju, ukoliko su svi postupci bili bezuspješni, vrijeme je da odustanete.