Ispravno odabrane i snježno bijele zavjese mogu biti ukras bilo koje sobe.

Zavjese na prozorima dodaju šarm uređenju stambenih prostorija. Zavjese za prozore možete odabrati shodno vašim željama, mada tradicionalno zavjese treba da budu bijele. Problem je što kao rezultat uticaja različitih spoljnih faktora mogu požutjeti vremenom. Kako ih vratiti u svoju bivšu snježno bijelu boju i ne rizikovati da ćete uništiti nježnu tkaninu?

Predstavljamo 4 kućna načina o tome kako izbijeliti zavjese na najlaši način:

Kako izbijeliti zavjese sa sodom?

Izbjeljivanje zavjesa ne znači nužno i potrebu kupovine specijalnih deterdženata. Na primjer, možete koristiti sodu bikarbonu. To je daleko najjednostavniji i najbrži način kada je u pitanju metoda izbjeljivanja kod kuće. Sve što treba je da dodate čajnu kašiku sode bikarbone u normalno mašinsko pranje. Vrijedno je znati da ovaj proizvod sam po sebi ima svojstva izbjeljivanja, a istovremeno ne oštećuje tkanine. Efekti izbjeljivanja zavjesa sa sodom bikarbonom biće nevjerovatni.

Kako izbijeliti zavjese pomoću soli?

Kako izbijeliti zavjese u udobnosti svog doma koristeći kuhinjsku so? Veoma je lako. Izbjeljivanje zavjesa solju zahtjeva korišćenje rastvora kuhinjske soli i vode u pravim razmjerama. Za 5 litara vode treba nam 130 g soli, odnosno oko 7 ravnih kašika. Oprane i isprane zavjese namočite u rastvor pripremljen na ovaj način. Najbolje ih je osušiti prije izbjeljivanja kako biste postigli najbolje efekte izbjeljivanja.

Kako izbijeliti zavjese praškom za pecivo

Prašak za pecivo ima slična svojstva kao i soda bikarbona, zbog čega ga možemo uspješno koristiti za efikasno izbjeljivanje. Umjesto soli, na 5 litara vode dodajte 5 kesica praška za pecivo. Najbolji rezultati će se postići ako namočimo zavjesu u takav rastvor oko 15 minuta, a zatim ih operemo tečnošću za pranje bijelih tkanina.

Mašina za pranje veša treba da bude podešena za pranje delikatnih tkanina ili zavjesa, ako je opremljena takvim programom.

Kako izbijeliti zavjese tečnošću za pranje suđa?

U ovu svrhu se može koristiti tečnost za pranje suđa. Za pranje i uklanjanje masti ovaj proizvod će odlično funkcionisati. Sve što treba je da dodate jednu kašiku tečnosti za pranje suđa.