Zeleni čaj vuče porijeklo iz Kine i Japana od prije nekoliko hiljada godina, a otkrio ga je kineski car Shen Nung. Poput, bijelog i crnog čaja, zeleni je nastao od biljke Camellie sinensis, a razlikuje ih način pripreme i obrade lišća – zeleni se ubrzo nakon branja obrađuje pod vodenom parom (japanska tradicija) ili se, prema kineskoj tradiciji prži u tiganju čime se sprečavaju oksidativne promjene u lišću. Upravo određeni enzimi polifenol – oksidaze, peptidaze, alkohol – dehidrogenaze odgovorni su za promjene proteina, masnih kiselina, aminokiselina i polifenola koji određuju različite vrste čaja, njegovih ljekovitih svojstava i ukusa, za koji je između ostalog zaslužno i porijeklo rasta i uzgoja. Nakon termičke obrade, lišće zelenog čaja se presuje i umotava u karakteristične oblike određene veličine koje ga, takođe, određuju.

Šoljica čaja sadrži oko 50 – 100 mg kofeina i 300-400 mg polifenola koji su zaslužni za antioksidativni učinak čaja; utiče na povećanje aktivnosti enzima i detoksikacijske procese u tankom crijevu, jetri i plućima, sprečava djelovanje enzima urokinaze koji hrani kancerogene ćelije u organizmu.

Prevenciju u pojavi kancerogenih ćelija pomaže zaustavljanje nastanka nitrozamina, posebno ako se konzumira uz jelo. Naučnici su došli do zaključka da zeleni čaj pomaže u prevenciji karcinoma pluća, gastrointestinalnog trakta, te onih koji zavise o estrogenima, kao što su karcinomi dojke. Djeluje na aterosklerozu, visok holesterol, pomaže kod Crohnove bolesti, visokih triglicerida, te jača imunitet cjelokupnog organizma.

Kao negativne učinke zelenog čaja naučnici navode jedino preveliku količinu kofeina koja ima prejako djelovanje na nervni sistem stoga može podstaći anksioznost i nesanicu, naročito ako se dnevno konzumira više od dvije šoljice čaja, što je potrebno kako bi čaj imao svoj učinak.

Nedavna istraživanja govore u prilog zelenom čaju zbog aminokiseline L – teanina, koja povećava sposobnost učenja, poboljšava koncentraciju, smiruje nerve, snižava krvni pritisak, ublažava simptome pms-a, a takođe utiče na djelovanje prevelikih količina kofeina, te tako smanjuje njegov negativni učinak, a za razliku od kafe pozitivni stimulativni učinak kofeina traje duže. Takođe, neki naučnici smatraju da veće količine tanina i katehina imaju kontraefekt i mogu uticati na pojavljivanje karcinoma jednjaka.

Teanin utiče na povećanje vrijednosti dopamina u mozgu, čiji se porast doživljava osjećajem prijatnosti. Djeluje na crijevnu mikrofloru, uništavajući nepoželjne bakterije, pomaže u smanjenju upalnih procesa u organizmu, utiče na smanjenje pojave zubnog kamenca i krvarenja desni i bakterija koje uzrokuju karijes, kod detoksifikacije organizma, djeluje u obliku obloga na očima kod umornih i natečenih oči, te kod pretjeranog izlaganja suncu, pomaže kod glavobolja, te u prevenciji bolesti srca i krvnih sudova.

U prodaji ga nalazimo u obliku čaja; u filter vrećicama, u listićima, dok se koncentrat može naći u obliku tableta i raznih kapsula, kao ekstrakt za dodatak jelima, kao začin te čaj bez kofeina za osobe koje ga konzumiraju u većim količinama na dan ili onima koji su osjetljivi i na manje količine istog. Razređivanje čaja mlijekom smanjuje dejstvo tanina, a osobe koje uzimaju koagulante, koje pate od nesanice, visokog pritiska, astme i srčanih problema prije konzumacije većih količina (više od dvije šoljice dnevno) morale bi se konsultovati sa ljekarom.

Zeleni čaj ima najviše učinka pripremljen  tako da jednu čajnu kašičicu prelijete sa dva decilitra ključane vode, ohlađene na 70 stepeni celzijusa. Ostavite da odstoji između dvije i pet minuta, i pijte nezaslađen, jer u suprotnom nema toliko ljekovito dejstvo.