U Koncertnoj dvorani Banskog dvora juče je održan je koncert klavirskog dua koga čini Jakša Zlatar iz Zagreba i Alberto Frka uz Dubrovnika.

Pijanista Jakša Zlatar govorio je o programu i sviranju u ovakvom sastavu.

“Izvođenje u sastavu klavirski duo, nije toliko popularano kao solo klavir, međutim  kompozitorima čija smo djela izvodili omakla su se i genijalana djela upravo za klavirski duo.  Šubertova Fantazija u f – molu ulazi u rang najboljih klavirskih sonata.  Isto tako Debisijeva Mala svita  koja je aranžirana i za orkestar isto je jedno izvanredno djelo, baš pravi primjer impresionizma, a Rahmanjinov Opus 11 je njegovo rano djelo isto tako savršeno napravljeno”, kazao je Zlatar.

Sa kolegom Albertom, sarađuje jako dugo i već su svirali ovaj program.

“Treba se naprosto usvirati na način da se prate četiri ruke u smislu koja ima glavni glas, koja pratnju, da se nadopunjuju”, dodao je Zlatar.

Jakša Zlatar je diplomirao i magistrirao klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profrsora Ladislava Šabana, a na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je psihologiju i sociologiju. Usavršavao je klavir na konzervatoriju S. Cecilia u Rimu. Profesor je klavira i metodike klavira na muzičkim akademijama u Zagrebu i Ljubljani. Izabran je za prodekan klavirskog odsjeka u Zagrebu u trećem mandatu. Osim što koncertira, prof. Zlatar održava seminare, te je član žirija na domaćim i međunarodnim pijanističkim takmičenjima. Autor je više knjiga iz metodike klavira i istorije pijanizma. Takođe je i umjetnički direktor Hrvatske glazbene scene mladih.

Alberto Frka svoje muzičko školovanje u Glazbenoj školi Luka Sorkočević u Dubrovniku završava u klasi prof. Vesne Miletić-Corona. Prvi solistički nastup sa orkestrom imao je sa devet (Bahov f-mol koncert), a recital sa 11 godina. Slijede brojne nagrade i nastupi koji svjedoče o izuzetnom talentu jednog od najvrsnijih pijanista svoje generacije. Nakon diplome na medicinskom fakultetu u Zagrebu 1990. godine, odlazi u Pariz gdje je diplomirao klavir 1993. godine prvo na Scholi Cantorum potom 1995. Godine na Ecole normale de musique de Paris u klasi prof. Monique Mercier, te počinje da radi kao asistent i korepetitor na istoj akademiji. Usavršava se uz renomirane svjetske pedagoge: K. Bogina, N. Starkmanna, S. Bendu, Ch. Hodgewooda i J. Parrenina. Učestvovao je na mnogobrojnim međunarodnim takmičenjima, osvajao prve i druge nagrade.  Solističke koncerte oržao je  u Francuskoj, Hrvatskoj, Italiji i SAD-u. U klavirskom duu sa pijanistkinjom Caroline Lattanzi koncertira širom svijeta, i snima recitale za razne televizijske kuće. Pet godina je bio i muzički savjetnik u uredništvu francuskih muzičkih programa.

Godine 2007. vraća se u Dubrovnik, gdje radi kao korepetitor pri Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića. Uz rad u školi broji i desetke recitala u Hrvatskoj, te niz koncerata kamorne muzike. Posebno su zapaženi nastupi Klavirskog trija “Dubrovnik” čiji je član i osnivač.

(nezavisne)