Ne postoji domaćica koja u svojoj kuhinji nema bar jednu dasku za sječenje. Daske su neophodan dodatak svakoj pripremi jela, ali se na njima i zadržavaju bakterije. Ako imate drvene daske – to je veći rizik. Pošto ne možete da ih perete u mašini za sudove sigurno koristite sunđer, deterdžent i vruću vodu. Bitno je da nakon toga dasku isperete dobro. Ali, postoji prirodniji način za čišćenje koji će vam sigurno više odgovarati, a te namirnice imate kod kuće.

Kako je očistiti – limun i so

Ako imate u kuhinji limun i so, to je odličan način da očistite vašu dasku za sječenje. Ne samo da će biti čista nego je i to bolje održavanje što se tiče higijene, a ostaće osvježavajući i čist miris limuna. Prvo što trebate da uradite je da po cijeloj površini daske prospete malo soli. Zatim uzmite limun, prepolovite ga, pa tim polovinama istrljajte so po površini daske. Nakon što pređete cijelu dasku i ona bude prekrivena solju i sokom limuna, ostavite je da odstoji 5 minuta. Poslije je samo isperite čistom vodom i ostavite da se osuši.

Održavanje daske nakon pranja

Da biste izbjegli pucanje drvene daske, idealno rješenje za to je da je nauljite nakon pranja. Naravno, nema potrebe nakon svakog pranja, već jednom mjesečno. Jako je bitno da daska bude čista i na nju uz pomoć ubrusa kružnim potezima nanesite ulje. Koristite samo ulje koje je napravljeno za premaz drveta koje dolazi u kontakt sa hranom (mada, možete da kporistite i malsinovo ulje). Nemojte bilo koje ulje. Kada je nauljite, ostavite dasku da upije. Možete ostaviti i preko noći, a kada ulje lijepo upije prebrišite je krpom.