Da li ste znali da nedostatak ovog vitamina može da bude uzrok spontanog pobačaja?

Da bi tijelo moglo da funkcioniše besprijekorno i obavi bezbroj funkcija kako treba, svi vitamini su veoma važni.

Za svaku funkciju, određeni vitamin igra manje ili više važnu ulogu. Nekad presudnu. Kada je riječ o vitaminu A, on je, između ostalog, ključan za dobar vid, zdrav reproduktivni sistem i zdravu kožu.

Vitamin A se prirodno nalazi u velikom broju namirnica, ali veliki je i rizik od njegovog nedostatka, pogotovo kod trudnica, beba i djece u ranim periodima razvoja.

Ovo su fizički znakovi da vašem tijelu nedostaje vitamin A:

1. Suva koža

Vitamin A je jedna od glavnih elemenata koji su tijelu potrebni da bi se kožno tkivo obnavljano i ostajalo hidrirano. Jedan od najčešćih simptoma nedostatka vitamina A jeste pojava ekcema, koja se primjećuje kada koža postane toliko suva da se na kraju dobija crvenilo slično onom koje se javlja nakon povrede. Takođe, može puno da svrbi.

2. Noćno sljepilo

Poznato i pod nazivom niktalopija, ovo stanje predstavlja situaciju kada oko ne može dobro da vidi u mraku. U zamračenim prostorijama jasnoća vida koju bi oko moralo da ima oslabljena je i registrovanje tamnih slika postaje nemoguće.

3. Akne

Kao što smo već pomenuli, vitamin A ključan je za obnavljanje kože. Uslijed njegovog nedostatka, lice postaje veoma suvo i zbog toga se proizvodi višak ulja, koje može biti uzrok pojave bubuljica.

4. Problemi sa začećem

Ako ne možete da zatrudnite, nedostatak vitamina A bi vrlo lako mogao da bude krivac. Reproduktivni sistemi mnogo bolje funkcionišu ako organizam ima dovoljno ovog vitamina, i kod muškaraca i kod žena. Štaviše, spontani pobačaj može da se dogodi ukoliko trudnica ne unosi dovoljno vitamina A.

5. Sporo zarastanje rana

Tijelo ima sposobnost brzog samoiscjeljenja rana, zahvaljujući proizvodnji kolagena. Ovaj protein nalazi se u zdravim organizmima i zahvaljujući njemu krv i koža ostaju zdravi. Vitamin A ključan je za proizvodnju kolegena.

6. Usporen rast

Ovo je jedan od znakova na koje treba obratiti pažnju kod trudnica, beba i djece. Vrlo je važno da žena tokom trudnoće unosi dovoljno vitamina A, kao i da se potrudite da ga dijete unosi dovoljno, naročito u prvim godinama života. Vitamin A odgovoran je za razvoj dječjeg vida i imunog sistema, kao i za fizički rast. Osim toga, veoma može da utiče na psihološko stanje majke.

7. Suve oči

Jedan od najznačajnijih i najočiglednijih simptoma nedostatka vitamina A jeste nemogućnost proizvodnje suza i vlaženja očne jabučice. Ukoliko se ovaj neprijatni simptom ne liječi, na kraju može doći do slabljenja rožnjače, čak i gubitka vida.

Hrana bogata vitaminom A

Što prije uključite slijedeće namirnice u ishranu i vrlo brzo ćete primijetiti značajnu razliku!

  • Jaja (kuhano jaje sadrži 8 odsto preporučenog dnevnog unosa vitamina A);
  • Losos (100 g ove slasne ribe nudi čak 149% potrebne količine vitamina A);
  • Špinat (u jednoj šolji nalazi se 105 odsto vitamina A);
  • Batat (slatki krompir je jedan od najboljih izvora – u jednoj šolji nalazi se čak 122 % preporučenog dnevnog unosa);
  • Mrkva (sa jednom šoljom unijećete 148 odsto potrebne količine ovog vitamina).