Nazovite svog ljekara odmah ako imate bilo koji od slijedećih simptoma prije 37. nedjelje trudnoće:

  •  Više vaginalnog iscjetka nego obično.
  •  Promjene u vrsti sekreta – ako curi vodenasta tečnost ili iscjedak postane vodenast, sluzav ili krvav (čak i ako je roze ili samo prošaran sa krvlju).
  •  Vaginalno krvarenje.
  •  Bolovi u trbuhu, kao menstrualni grčevi ili više od četiri kontrakcije za sat vremena (čak i ako ne bole).
  •  Osjećaj pritiska u području karlice (osjećaj da beba gura prema dole).
  •  Bol nisko u leđima, pogotovo ako je nejasan ili ritmičan ili ako niste prethodno imali takve bolove.

Ovi simptomi mogu da budu zbunjujući, jer neki od njih, kao što je bol u krstima često tokom trudnoće i sporadične rane kontrakcije, mogu da budu Braxton Hicks kontrakcije.

Ali, uvijek je bolje biti siguran nego zažaliti, pa nazovite ljekara odmah, ako ste se susreli sa nečim neobičnim u bilo kojem trenutku tokom trudnoće. Da bi uhvatili sve potencijalne probleme na vrijeme, nije loša ideja da se upoznate sa simptomima koje nikada ne biste trebali da ignorišete tokom trudnoće.

Šta će se dogoditi ako mi je otpočeo prijevremeni porođaj?

Ako imate znake prijevremenog porođaja ili mislite da vam curi plodova voda, nazovite ljekara, koji će vjerovatno tražiti da idete u bolnicu na daljnju procjenu. Pratiće kontrakcije i nadzirati otkucaje bebe i bićete pregledani kako bi vidjeli da li je vodenjak probijen. Urin će biti provjeren na znakove infekcije, a takođe mogu biti uzeti cervikalni i vaginalni bris.

Ako vodenjak nije prokidan, ljekar će ispitati stanje vašeg grlića materice. Uradiće vam ultrazvuk kako bi provjerili količinu amnionske tečnosti i potvrdili bebin rast, gestacijsku dob i položaj.

Ako su svi testovi negativni, nema rupture vodenjaka, cerviks nije dilatiran nakon nekoliko sati praćenja, vaše kontrakcije su oslabile i vi i vaša beba djelujete zdravo, vjerovatno ćete biti poslati kući.

Iako svaki ljekar vodi proceduru malo drugačije, postoje neke opšte smjernice.

Nedjelja trudnoće i porođaj

Ako ste manje od 34 nedjelja trudni i utvrdili su da ste u prijevremenom porođaju, vodenjak je netaknut, otkucaji bebinog srca su ohrabrujući, a vi nemate znake infekcije materice ili druge probleme (kao što su teška preeklampsija ili znakovi problema sa posteljicom), ljekar će vjerovatno pokušati da odgodi porođaj. Vjerovatno će vam dati lijekove da pokušaju da zaustave kontrakcije dovoljno dug period tako da se bebi mogu dati kortikosteroidi za ubrzin razvoj pluća.

Ako vam je vodenjak pukao prije 37. nedjelje, ali nisu krenule kontrakcije, ljekarska ekipa može da odluči ili da podstakne porođaj ili može da odluči da se čeka, nadajući se da će „kupiti“ više vremena bebi za sazrijevanje. To zavisi od toga koliko je stara trudnoća i da li postoji bilo koji znak infekcije ili drugih razloga da će bebi biti bolje da se odmah rodi. U svakom slučaju, dobićete antibiotike kako bi se zaštitili od infekcije.

Ako ste trudni 34 ili više nedjelja jverovatno će vam biti izazvan porođaj ili urađen carski rez.

Ako ste između 32. do 34. nedjelje trudnoće, amnionska tečnost će biti testirana kako bi vidjeli da li su pluća vaše bebe zrela. (Djetetova pluća su među posljednjim organima koji sazru.) Ako ispitivanje pokaže da su bebi pluća zrela, indukovaće vam porođaj ili, ako je potrebno, uraditi carski rez.

Sa druge strane, ako ste između 32 do 34 nedjelji trudni i analiza amnionske tečnosti pokazuje da bebina pluća još nisu zrela, ili ste između 24. i 32. nedjelje trudnoće, preporuka je da se čeka sa porođajem osim ako postoji jasan razlog za to.

Svrha čekanja je da se djetetu da više vremena za sazrijevanje. Loša strana toga je veći rizik od infekcije. Ali, u ranoj gestacijskoj dobi, prednosti čekanja obično nadmašuju rizike neposredne indukcije ili carskog reza.

Dok se čeka, dobićete antibiotike za smanjenje rizika od drugih infekcija i kao pomoć produživanja trajanja vaše trudnoće. Takođe ćete primiti kortikosteroide po protokolu kako bi ubrzali razvoj pluća bebe.

Vi i vaša beba ćete biti pažljivo praćeni tokom tog vremena. Naravno, ako se razviju simptomi infekcije ili postoje druge znaci da beba nije u redu, biće vam izazvan porođaj ili urađen carski rez.

Ako niste dostigli još 24. nedjelju trudnoće, ni antibiotici za prevenciju ni kortikosteroide se ne preporučuju. Vaš ljekar će vas posavjetovati o prognozama za vašu bebu.