Prema najnovijem vodiču SZO, ključna stvar za pravilan razvoj djeteta jeste što manje sjedenja, a što više fizičke aktivnosti i kvalitetnog sna.

Mališani mlađi od 5 godina koji provode manje vremena pred ekranima ili mirni u kolicima i sjedištima, imaju bolji san i više vremena za aktivnu igru. Upravo zato će bolje i zdravije rasti, prema vodiču Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

“Rano djetinjstvo je period ubrzanog rasta i vrijeme kada životne navike porodice imaju uticaja na zdravlje”, rekao je generalni direktor SZO dr Tedros Adhanom Gebrejesus.

Novi vodič o fizičkoj aktivnosti, sjedenju i spavanju razvio je tim stručnjaka SZO. Oni su posmatrali efekte neadekvatnog spavanja, vremena provedenog sjedeći pred ekranom, u stolici ili sjedištu na djecu mlađu od 5 godina. Pored toga, dali su i dokaze o benefitima povećane fizičke aktivnosti.

Pojačana fizička aktivnost, smanjeno sjedenje i kvalitetan san u ranim godinama poboljšavaju fizičko, mentalno, ali i sveukupno zdravlje, a pomaže i u sprečavanju gojaznosti i povezanih bolesti kasnije u životu”, rekla je dr Fiona Bul.

Umanjena fizička aktivnost kod mališana smatra se odgovornom za više od 5 miliona smrtnih slučajeva širom svijeta. Više od 23 posto odraslih i 80 posto adolescenata nisu dovoljno fizički aktivni. Ukoliko bi se fizička aktivnost, navike sjedenja i spavanja stekle do pete godine, stvorio bi se obrazac ponašanja za djetinjstvo, adolescenciju, ali i odraslo doba.

“Vrlo je važno da igru vratimo u dječje živote. Treba napraviti smjenu – umjesto sjedenja uvrstiti što više aktivne igre, uz kvalitetan san”, rekla je dr Huana Vilumsen.

Interaktivna igra, čitanje, pričanje priča, pjevanje sa nekim odraslim bez upotrebe ekrana važni su činioci djetetovog razvoja.

Izdvajamo preporuke Svjetske zdavstvene organizacije za aktivnosti mališana do pete godine

Mlađi od godinu dana

– Fizička aktivnost nekoliko puta u toku dana, najviše kroz interaktivnu igru na podu. Što češće je dijete aktivno, to je bolje. Za one mališane koji nisu pokretni, to uključuje makar 30 minuta na stomaku dok su budni.

– Dijete ne treba da bude mirno više od sat vremena (u kolicima, stolici i slično). Korišćenje uređaja se ne preporučuje. Dok je dijete smireno, čitanje ili pričanje priča je bolja opcija.

– 14 do 17 sati sna (do 3 mjeseca) ili 12 – 16 sati sna (4 – 11 mjeseci) dobrog sna, uključujući drijemke.

Prva i druga godina

– Minimum 180 minuta različitih aktivnosti, bilo kakvog intenziteta. Što više se kreće, to bolje.

– Ne treba da sjedi duže od sat vremena. Za jednogodišnjake se ne preporučuje gledanje televizije, tableta, računara. Kod dvogodišnjaka vrijeme pred ekranima ne bi trebalo da prelazi sat vremena. Što ga je manje, to je bolje. Čitanje i pričanje su i dalje bolja aktivost za mališane dok sjede.

– 11 do 14 sati kvalitetnog sna, što uključuje drijemke.

Treća i četvrta godina

– Minimum 180 minuta fizičke aktivnosti raspoređene tokom dana.

– Ne treba da sjedi duže od sat vremena. Vrijeme pred ekranima bi trebalo svesti na minimunm – nikako više od sat vremena.

– 10 do 13 sati kvalitetnog sna, što uključuje i drijemke.