Osmogodišnji dječak, Maksim Milutinović, osvojio je prvu nagradu na konkursu “Saobraćaj u očima djece”.

Fotografija učenika trećeg razreda JU OŠ “Branko Ćopić” zasluženo je privukla najviše pažnje, potvrdivši još jednom da jedna slika vrijedi više od hiljadu riječi.

Dječak je na zadanu temu odgovorio sa fotografijom parkinga u Banjaluci, koji se nalazi u samom centru grada, odnosno u Aleji Svetog Save, iza stambenog objekta u okviru kojeg se nalazi i kafić “Sudnica”.

Sva saobraćajna nekultura ovjekovječena je u ovoj fotografiji – vozila su doslovno “nabacana” po parkingu, bez reda i smisla. Enigma je kako su se pojedina auta uopšte izvukla sa samog mjesta.

Inače, preventivna aktivnost “Saobraćaj u očima djece” trajala je od 17. oktobra do 27. decembra 2019, a pravo učešća imali su školarci širom Republike Srpske, koji su autentičnim fotografijama i video zapisima ukazali na probleme u saobraćaju na putu od kuće do škole i nazad.

U kategoriji učenika, za najbolji video-klip nagrađen je Stefan Tešić iz JU OŠ “Petar Kočić” Kozluk-Zvornik; JU OŠ “Vuk Stefanović Karadžić” iz Doboja osvojila je nagradu za najveći broj prikupljenih i poslanih kvalitetnih učeničkih fotografija i video zapisa, dok je Violeta Prelić nagrađena kao nastavnik-mentor u okviru same kampanje.

Nagrade su dodjeljene u četvrtak, u Narodnom pozorištu RS, u okviru manifestacije “Izbor automobila godine”, a podršku su dali Republički pedagoški zavod RS, Agencija za bezbjednost saobraćaja, Auto-moto savez RS u saradnji sa redakcijom “Saobraćaj i mi”.