Obilježavamo praznik jednom od najvećih mučenika u istoriji hrišćanstva…

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju dan posvećen Svetom sveštenomučeniku Haralampiju, u narodu poznatom i kao “gospodar svih bolesti. 

Ime ovog sveca je grčkog porijekla i znači radosna svjetlost.  Bio je episkop u Magneziji (Tesalija) u 2. vijeku, a vjeruje se da je u 113. godini postradao zbog Hrista. SPC ga slavi 10. februara po crkvenom, a 23. februara po gregorijanskom kalendaru.

Manastir Podvrh, u blizini Bijelog Polja kraj rijeke Bistrice, čuva dio njegovih moštiju.

“Kada nasta strašno gonjenje hrišćana u vrijeme cara Septimija Sjevera, starac Haralampije ne krijaše se od gonitelja, nego slobodno i javno propovijedaše vjeru Hristovu. Sve muke pretrpe kao u tuđem tijelu. A kad s njega živa kožu odraše, nezlobivi svetac reče carskim vojnicima: ‘Hvala vam, braćo, za to što ostrugavši moje staro tijelo, vi obnoviste duh moj za novi, vječni život'”.

Mnogobrojna čudesa učini i mnoge u vjeru obrati. Čak i careva kći Galina napusti neznaboštvo svoga oca i posta hrišćanka. Osuđen na smrt i izveden na gubilište, sveti Haralampije uzdiže ruke k nebu i pomoli se Bogu za sve ljude, da im Bog dade tjelesno zdravlje i duševno spasenje, i da im umnoži plodove zemaljske.

“Gospode, ti znaš, da su ljudi meso i krv; oprosti im grijehe, i izlij blagodat Tvoju na sve!” Poslije molitve, ovaj sveti starac predade dušu svoju Bogu prije nego što dželat spusti mač na njegov vrat. Postrada 202. godine. Njegovo tijelo uze Galina i časno ga sahrani.

Narodno vjerovanje

Srbi vjeruju da je Sveti Haralampije imao velike iscjeliteljske moći, pa je najveći broj običaja u vezi sa zdravljem i izlječenjem. Među njima je vjerovanje da majke u nekim dijelovima Srbije na današnji dan obavezno vode svoju djecu u crkvu.

Valja se, kažu, i da bolesni na ovaj dan odu svom ljekaru. Za ime ovog sveca vezano je još jedno lijepo vjerovanje – da će dijete kom na ovaj dan ispadne prvi ili nikne novi zub cijelog života biti srećno kao i da će nad njim bdjeti upravo Sveti Haralampije.