Po kom principu radi 3D ultrazvuk i koje su njegove prednosti?

Šta su 3D i 4D ultrazvuk?

U današnje vrijeme trudnoća ne može da se zamisli bez ultrazvučnog pregleda, a sve više roditelja odlučuje se za pregled na 3D, odnosno 4D ultrazvučnom aparatu. Riječ je o aparatima koji stvaraju trodimenzionalnu sliku (3D) i trodimenzionalni film (4D) analiziranog objekta.

Roditeljima se dopada što se na ekranu prikazuje figura bebice koja može da se gleda iz bilo kog ugla. U određenim situacijama, ovaj pregled značajno olakšava analizu spoljašnjeg izgleda ploda, u bilo kom periodu trudnoće.

Prednost ovih aparata jeste i snimanje određenih detalja koji kasnije mogu da se analiziraju u tri dimenzije i bez prisustva pacijentkinje.

Koje su prednosti 3D i 4D ultrazvuka?

Kada se spomene ultrazvučni pregled, prva asocijacija jeste takozvani “2D ultrazvučni aparat”. Ovaj aparat, takođe, koristi ultrazvučne talase za dobijanje dvodimenzionalne slike bebe.

Ljekari, takođe, mogu vidjeti  bebinu glavicu, tijelo, noge, a ukoliko se beba “lijepo” namjestila, čak i pol. Ipak, za majku je to obična slika, a mnoge od njih ne mogu da razaznaju šta je šta.

U nekim slučajevima, 2D ultrazvučnim aparatom može se dobiti slika lica bebe, ali ne potpuno jasna. Ova vrsta ultrazvuka se primjenjuje da bi se odredila veličina bebe i gestacijska starost trudnoće, kao i da bi se ustanovio potencijalni problem.

Po kom principu radi?

4D ultrazvuk je mnogo naprednija tehnologija. Doduše, princip rada je isti, odnosno ultrazvučni talasi struje kroz stomak i eho se vraća nazad. Ipak, pošto je tehnika veoma napredovala, 4D ultrazvuk skuplja slike brže i daje ih mnogo jasnije, skoro kao trodimenzionalni snimak.

Uz pomoć ovog aparata, doktori, ali i mame i tate mogu da posmatraju bebine pokrete.

3D ultrazvuk, radi na istom principu, ali daje samo sliku, a ne i video-snimak.

Ko je razvio ovu tehniku?

Interesantno je da se 3D tehnika razvijala godinama. Tom Brown, inženjer iz Glazgova je kreirao prvi 3D ultrazvuk još davne 1976 godine. Posljednju deceniju, razvoj od 3D do 4D ultrazvuka se ubrzao i to uglavnom zahvaljujući modernoj komputerskoj tehnologiji. Slika 3D ultrazvuka može imati bilo koju boju, ali je u većini slučajeva data zlatnožuta, jer je izgledom  najprijatnija.

Koja je razlika između 2D i 4D ultrazvuka?

U poređenju sa tradicionalnim 2D ultrazvukom, 4D zapravo daje mnogo jasniju sliku o tome šta se dešava sa bebom dok je u materici. Roditelji mogu da vide svoju bebu u najsitnijom detaljima. Ovo se posebno odnosi na kasnije faze trudnoće kada je fetus sve više sličan budućem novorođenčetu. Nevjerovatno, ali istinito, sa 3D i 4D ultrazvukom roditelji mogu da vide osmijeh bebe, mahanje, sisanje palca, češkanje… Ovaj UZ daje slike u boji koje mogu da se snimaju na cd ili dvd.

Zašto je 4D dobar za trudnoću?

4D ultrazvuk je dobar zbog tehnološkog dostignuća koji omogućava prikaz nerođene bebe do nevjerovatno preciznih detalja. Na taj način, par može da vidi sliku svoje bebe putem video-snimka fetusa u materici. Mnogi roditelji su iznenađeni pokretima fetusa koji su veoma nalik pokretima tek rođene bebe.

Šta se sa njim može vidjeti?

Činjenica da se slika bebe može vidjeti mnogo jasnije i realnije čini ovaj ultrazvuk dragocjenim i neophodnim. Doktori su primijetili da, kada majka uspostavi vezu sa svojom još nerođenom bebom, više vodi računa o sebi i o bebi. Primjenom 4D ultrazvuka u trudnoći, beba se vidi mnogo jasnije, a posebno noge, lice, prsti, stopala i ruke.

Da li je bezbjedan?

Uprkos različitim studijama u posljednjih 30 godina, nije dokazana štetnost ultrazvuka ni za bebu ni za majku.

Koje su mu još prednosti?

Zahvaljujući naučnim dostignućima, omogućena je bolja procjena težine bebe, kao i kontrola njenih vaskularnih karakteristika. Recimo, za maligni tumor u neovaskularizaciji obično se stvaraju brojni krvni sudovi koji se nepravilno granaju.

3D tehnikom omogućen je novi način da se uvidi pojava i način grananja krvnih sudova, što je potencijalno velika dobit i za doktore i za roditelje.