Sirup od luka se bori protiv bakterija i podržava naš imunitet.

Izvor je mnogih vitamina i minerala, a ukus postaje blaži nakon dodavanja meda ili šećera.

Sirup na bazi luka je dobro poznat, domaći lijek koji ublažava simptome prehlade. Njegov osnovni sastojak, luk, ima baktericidna, antivirusna i protivupalna svojstva.

Luk sirup: Svojstva

Luk se čak može nazvati i prirodnim lijekom koji se bori protiv bakterija i jača imunitet.

Sadrži glikozide koji jačaju organizam, kao i mnoge enzime koji poboljšavaju varenje, minerale poput sumpora, gvožđa, kalijuma, magnezijuma, mangana, fluora, kalcijuma, fosfora; vitamini (A, B, C i E); diuretičke komponente i glukokinin sa antidijabetičkim svojstvima. Izvor je folne kiseline i dijetalnih vlakana.

Sirup se smatra prirodnim antibiotikom – uništava bakterije, sprječava infekcije i ubrzava zarastanje rana, posebno opekotina. Djeluje u borbi protiv svih vrsta infekcija, prehlade, imuniteta, bolesti bešike i mokraćnih puteva.

Sok od samog luka ima protivupalno i ekspektoransno djelovanje – olakšava uklanjanje sekreta u grlu. Idealan je lijek za sve vrste infekcija gornjih disajnih puteva: faringitis, sinusitis, laringitis, bronhitis, itd.

Recept za sirup od crnog i bijelog luka

Sastojci:     

  • 3-4 glavice crnog luka,     
  • šećer – količina prema vašim željama (umjesto šećera možete dodati nekoliko kašika meda),    
  • 4 čena bijelog luka.

Način pripreme:     

Oljuštite luk, isijecite ga na kriške i stavite u teglu, a sljedeće slojeve prelijte šećerom.

Okrenite teglu i ostavite je dok luk ne pusti sok.

Nakon sat ili dva, dobijeni sirup se izliva kroz gazu u staklenu posudu.

Dodajte nasjeckan ili zdrobljen bijeli luk. Svježi bijeli luk pojačaće ljekoviti efekat sirupa.

Ovaj sirup možete čuvati na hladnom mjestu do 2 nedjelje. Umjesto šećera koristite med.

Luk i med imaju mnogo više hranjivih vrijednosti: Jačaju srce, imaju umirujuće dejstvo, podržavaju jetru, imaju baktericidni efekat, liječe grlo. Djeluje naročito kod infekcija i djeluje i protiv dijareje. Više koncentrisan i zagrijan, bori se protiv opstipacije i poboljšava varenje.

Pripremljenu smjesu pijte 3 puta na dan po kašiku. Takođe možete davati djeci starijoj od jedne godine (čajnu kašičicu 3 puta dnevno). Iako je sirup od luka kućni lijek za dječju prehladu pripremljen od opšte dostupnih sastojaka, dajte ga svom djetetu na isti način kao i lijek – znači, ne zloupotrebljavajte ga!

Budući da sirup ima ekspektorans, bolje ga je ne koristiti noću – sigurnije je piti čajnu kašiku sirupa 2-3 sata prije spavanja, da ne bi pojačao kašalj. Uveče, međutim, možete ga koristiti kao lijek protiv curenja iz nosa – ovdje će raditi i dodavanje svježeg bijelog luka. Ako umočite pamučnu vatu u sirup i stavite ga u nozdrvu, sirup će vam takođe pomoći kod curenja iz nosa.

Upotreba u trudnoći

Buduće majke koje imaju prehladu, ne mogu posegnuti za lijekovima bez konsultacije sa ljekarom, čak i onim uobičajeno dostupnim.

Kako liječiti prehladu tokom trudnoće?

Poželjno je koristiti prirodne lijekove: biljke (kopriva, majčina dušica, propolis, cvijet lipe, limun), kao i med, bijeli luk ili samo sirup od luka. Takođe se može koristiti kao preventivna mjera. Doziranje, kao i kod svih odraslih, tj. kašika na svakih nekoliko sati.