Dolazak bebe i mame iz porodilišta je najsrećniji trenutak, ali, pored toga, zahtijeva prilagođavanje na novi period i organizaciju svakodnevnog života. Rodbina i prijatelji su puni savejta, koji često mogu biti zbunjujući…

Stručnjaci savjetuju da roditelji, prije svega, ustanove raspored kada beba jede, spava, ide na kupanje, ali i da obavezno odvoje vrijeme za maženje sa bebom.

“Bebu treba uvijek uzeti u naručje kada plače zato što će jedino tako da se osjeti sigurno i zaštićeno“, savjetuju stručnjaci.

“Majka treba da ima vremena za odmor da bi mogla da odgovori na sve zahtjeve bebe i zato se preporučuje da i ona odmara kada dijete spava. Tako će biti bolje raspoložena i za to vrijeme će organizam imati vremena da se napravi dovoljna količina mlijeka.“

Kako ističe pedijatar, u prvim danima po dolasku iz porodilišta, od velike važnosti su posjete patronažne sestre, koja objašnjava majci tehniku dojenja, vrši obradu pupka, pokazuje roditeljima kako se dijete kupa, povija, oblači i kako se pravilno drži.

U sve aktivnosti oko bebe treba uključiti i tate, koji daju podršku i ljubav majci i koji su često bolji slušaoci kada su u pitanju nove informacije.

Majčino mlijeko najbolja i najpotpunija hrana za bebu

“Dojenje nije jednostavan proces za majku koja se još uvijek oporavlja od porođaja i nije upoznata sa tehnikama dojenja. Najbolja pozicija za dojenje je u sjedećem položaju, a altrenativna je kada majka leži na boku. Preporuke su da u prvim danima beba sisa između 15 i 20 minuta iz obje dojke, sa ukupno 8 do 12 podoja dnevno. Kada se dojenje ustali, skraćuje se vrijeme podoja na 10 minuta i broj podoja na 6 do 8 podoja dnevno. Beba treba da shvati da je dojenje aktivan proces, pa ukoliko zaspi, treba je probuditi laganim golicanjem ili maženjem ispod brade ili na stopalima“, savjetuju pedijatri.

Preporuka pedijatra je da se tokom dojenja majka hrani zdravo, da uzima što više svježeg voća i povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda i žitarica sa cijelim zrnom, uz izbjegavanje mahunarki, ljute ili začinjene hrane.

“Dojenje je radost za majku i dijete. Za majku je dojenje korisno, jer se činom dojenja uspostavlja veza sa djetetom za čitav život, brže se oporavlja od porođaja, smanjuje se rizik od malignih bolesti jajnika i dojki i oslobađa se viška kilograma koje je dobila tokom trudnoće. Beba preko mlijeka dobija sve hranljive supstance koje su joj potrebne za rast i razvoj, kao i brojne imunske faktore koje doprinose boljem imunitetu. Zato su djeca koja su dojena bolje zaštićena od infekcija, alergijskih i hroničnih bolesti.“

Bebu je najbolje kupati samo vodom

Pored dojenja, roditelji treba da budu upoznati i sa drugim aktivnostima koje zahtijeva njega bebe. To je, prije svega, obrada pupka, jer se na kraju porođaja podvezuje pupčanik, koji se suši i otpada 7. do 10. dana kasnije.

“Obrada pupka je neophodna da bi se spriječila infekcija i vrši se blagim sredstvom za dezinfekciju. Veoma je važno i pravilno kupanje bebe, prvo preko ruke odraslog, a kasnije se beba spušta u kadicu i pridržava. Kupanje može biti svakodnevno ili na nekoliko dana, uz sprovođenje higijene genitalija. Najbolje je bebu kupati samo vodom, a posebnim gelovima za kupanje oprati šake, genitalije i povremeno kosu. Poslije kupanja se voda nježno pokupi peškirom i primjenjuje se njega kože. Pedijatri preporučuju da se za njegu kože koristi tzv. medicinska kozmetika, koja nema dodatne supstance kao što su parfemi, parabeni i slično“, ističu ljekari.

Kako umiriti stomačne grčeve kod novorođenčeta?

U prvih mjesec dana bebinog života mogu da se jave i problemi, najčešće sa ishranom u vidu bljuckanja, podrigivanja i štucanja. To su fiziološke pojave koje nastaju zbog nezrelosti digestivnog sistema bebe i spontano prestaju za nekoliko mjeseci. Pored toga, kod mnogih beba se javljaju grčevi, koje prati dugotrajno plakanje, više od  tri sata dnevno, češće od tri puta nedjeljno i duže od nedjelju dana.

“Grčevi se obično javljaju u popodnevnim satima i smatra se da je glavni uzročnik nakupljanje vazduha u crijevima. Važno je bebu umiriti, tako što se drži u naručju, ljuljuška i pjevaju joj se pesmice. Od pomoći može da bude i masaža stomaka uljem ze bebe, primjena termofora sa toplom vodom ili davanje čaja od kima. Postoje i brojni preparati za ublažavanje grčeva, kao što su preparati koji vezuju gasove, koji sadrže probiotike ili laktozu, kao i preparati iz domena fitoterapije ili homeopatije“.

Prvi pregled kod pedijatra

Sa navršenih mjesec dana, beba se odvodi na prvi pregled kod pedijatra, gdje se obavljaju mjerenja težine, dužine i obima glave, poredi se koliko je dijete napredovalo u odnosu na rođenje i upoređuju se vrijednosti sa krivama normalnog rasta.

“Pedijatar vrši cjelokupan pregled bebe, uz ispitivanje tonusa i refleksa, uočavanje eventualnih anomalija, obavlja se klinički i ultrazvučni pregled kukova i vakcinacija. Sve sljedeće posjete pedijatru su vezane za vakcinaciju i do kraja šestog mjeseca je predviđeno da bude najmanje tri posjete pedijatru. Zatim se do kraja prve godine beba pregleda još nekoliko puta, prate se dalji rast i razvoj, pedijatar daje savjete u vezi uvođenja čvrste hrane. Roditelji treba da vjeruju pedijatru, da ga pažljivo slušaju, a isto tako da slobodno postavljaju pitanja i tako razriješe sve nedoumice u vezi njege bebe“, poručuju doktori i dodaju:

“Svim roditeljima je cilj da se odgoji zdravo i srećno dijete. Pored savjeta stručnjaka, roditelji treba da slušaju svoje srce i instikte i da uživaju u svojoj bebi, zato što djeca jako brzo rastu i vrijeme ne može da se vrati. Zato ne treba dozvoliti da ovaj najljepši period roditeljima prođe u lošem raspoloženju, strijepnji i brizi.“