Menopauza je prirodna pojava kroz koju svaka žena prolazi kada uđe u određene godine, a znakovi mogu početi već oko 40. godine. Većina žena bude nespremna na pojave simptoma ovog sindroma i stvara se panika, jer to označava kraj njihove plodnosti.

Iako su simptomi iznenadni i traju određeno vrijeme, potpuno su prirodni.

Evo nekih simptoma koji ukazuju na početak menopauze.

  • Neredovan ciklus – je prvi i najuobičajeniji simptom menopauze. On je rezultat nestabilnosti hormona tijela, koji rade do kraja  plodnosti.
  • Valunzi – topli, a ponekada čak i hladni valunzi događaju se iznenada i izazivaju crvenilo u licu. To se sve događa zbog pada estrogena.
  • Nelagoda pri spavanju – žene koje prolaze kroz menopauzu mogu patiti od nesanice, jer ne mogu spavati zbog naleta vrućine. Osim obezbjeđivanja tijela estrogenom, čak i obezbjeđivanje progesteronom opada u periodu menopauze.
  • Vaginalna suhoća – zbog smanjenja proizvodnje estrogena, koji je odgovoran za održavanje vlažnosti vagine, vaginalno tkivo počinje se sušiti i postaje manje elastično.
  • Napetost i depresija – osjećaj napetosti, iziritiranosti i depresije mogu savladati ženu koja prolazi kroz menopauzu. Uznemirenost i osjećaj gubljenja emocionalne stabilnosti su uobičajeni simptomi, kao i napadi panike i fizički znakovi, poput ubrzanog rada srca i otežanog disanja.
  • Bol u stopalima – zbog hormonalne neuravnoteženosti, stopala polako natiču i počinju boljeti. Međutim, ukoliko je bol sve učestalija i nepodnošljivija, treba otići ljekaru.
  • Hormonalna neuravnoteženost čest simptom ulaska u menopauzu je i postojanje hormonalne neuravnoteženosti koja se ogleda u promjenama u rastu kose. Zbog smanjenja proizvodnje estrogena može doći i do prorjeđivanja ili gubitka kose.