Izaziva tegobe u gornjim disajnim putevima…

Koronavirusi čine veliku grupu i uobičajeno se šire među životinjama, međutim, mogu da se šire i sa životinja na ljude.

Porijeklo virusa

Porijeklo koronavirusa je iz Kine, gdje je otkriven u decembru 2019. godine. Kada je otkriven, broj prvih žrtava iznosio je 200.

Simptomi virusa

Ovi virusi izazivaju slabe do umjerene tegobe u gornjim disajnim putevima, tako da liče na običnu prehladu. To znači da počne curiti iz nosa, javlja se bol u grlu, možda i glavobolja i groznica i traje nekoliko dana. Međutim, kod osoba sa slabijim imunitetom, kod starijih ljudi i male djece, postoji mogućnost da ovaj virus zahvati niže disajne organe. Tada se mogu razviti ozbiljnije bolesti, kao što su upala pluća ili bronhitis. Neki koronavirusi mogu biti smrtonosni za ljude, kakav je bio SARS, otkriven prvi put u južnoj Kini.

On izaziva respiratorne tegobe, ali i dijareju, otkazivanje bubrega i probleme s disanjem.

Oko deset posto zaraženih nije preživjelo SARS. MERS je, takođe, koronavirus, a prvi put je otkriven na Bliskom istoku 2012. godine. Tegobe s disajnim organima bile su veoma ozbiljne, pa se kod čak trećine oboljelih završilo smrtnim ishodom.

Liječenje koronavirusa

Za koronavirus ne postoji posebno liječenje. U većini slučajeva simptomi prolaze sami od sebe. Pacijent treba da se odmara, spava i uzima mnogo tečnosti. Međutim, istog trenutka kad simptomi prijeđu granicu obične prehlade, treba se javiti ljekaru.