Kako biste spriječili komplikacije i loš uticaj na bebu, sa nekim namirnicama bi trebalo da budete prilično obazrivi.

Trudnoća se sa razlogom naziva drugo stanje. Tada je naročito važno obratiti pažnju na pravilnu ishranu i navike, kako bi beba mogla da dobije sve potrebne nutrijente i tako se pravilno razvijala. Pored toga, radi svog i bebinog zdravlja, postoje namirnice na koje bi bilo dobro obratiti pažnju, jer mogu imati negativan uticaj, usljed prisustva bakterija, mikroba i slično.

Izdvajamo 10 namirnica koje bi trebalo izbjegavati u trudnoći:

1. Nepasterizovani mliječni proizvodi (meki sirevi)

Mekani sirevi kao što su feta, koziji sir, bri, kamember, plavi sir i meksički sir prave se od nepasterizovanog mlijeka, pa mogu da sadrže bakteriju listeriju.

Infekcija listerijom može dovesti do pobačaja ili prijevremenog porođaja. Ovo ne znači da morate potpuno da izbacite sireve iz ishrane tokom trudnoće već samo da obratite pažnju da li su napravljeni od pasterizovanog mlijeka.

2. Sirovo meso i mesne prerađevine

Kao i sa mekanim sirevima, treba biti vrlo oprezan i sa sirovim mesom, jer mogu takođe da sadrže bakteriju listeriju. Ova bakterija može da preživi vrlo niske temperature pa budite oprezni čak i sa mesom koje je stajalo u hladnjačama. Ipak, piletina koja je nedavno ispečena ili skuhana je dobra za jelo, jer će toplota ubiti sve štetne bakterije. Izbjegavajte takođe mesne prerađevine kao što su viršle, kobasice, paštete i šunku.

3. Suši

Postoji šansa da sirova riba sadrži bakterije ili mikrobe koji mogu izazvati trovanje, a ukoliko se zarazite parazitom, tretiranje trovanja je jako komplikovano i otežano u trudnoći. Preskočite rolnice sušija, rolnice pravljene od kuvane ribe već su sigurnije.

4. Morska hrana

U trudnoći treba da jedete ribu, ali određene vrste. One velike, kao što su morski pas, sabljarka, kralj skuša, bakalar, odresci tune kao i konzervirana bijela Albakor tunjevina, uglavnom sadrže visok nivo žive koji prolazi kroz placentu i može biti posebno štetan za razvoj bebinog nervnog sistema. Budite pažljivi i sa ribama koje žive u rijekama, potocima i jezerima, jer mogu biti zaražene bakterijama i hemikalijama, kao i sa zamrznutom dimljenom  morskom hranom (losos, pastrmka, bijela riba). Zamrznuta morska hrana bezbjedna je samo u obliku kuhanog obroka. Takođe, morski plodovi kao što su npr. školjke mogu biti zaražene koliformnom bakterijom i salmonelom. Konzerviranu tunjevinu ne bi trebalo da jedete više od jednom nedjeljno.

5. Sirova ili nedovoljno pečena jaja

Hranu koja sadrži sirova jaja ili nedovoljno pečena jaja treba izbjegavati, jer može biti zaražena salmonelom kao npr. preliv za Cezar salatu ili neke vrste sladoleda. Ono što vam nije naškodilo nekada ne znači da neće sada kada ste u drugom stanju. Samo se uvjerite da ste jaje dobro skuhali i možete ga jesti. Jaja su odličan izvor proteina i hranljivih sastojaka koji poboljšavaju fetalni razvoj i sprečavaju nastanak određenih urođenih mana.

6. Prezačinjena hrana

Prezačinjena hrana neće naškoditi bebi koliko vama može zadati veliku gorušicu koju inače imate tokom trudnoće.

7. Biljni čajevi

Neki čajevi mogu da imaju ljekovita dejstva, baš kao i lijekovi, pa ljekari zbog predostrožnosti savjetuju oprez. Nisu sve biljke nesigurne u toku trudnoće, šolja ili dvije blage nane ili voćni čajevi su potpuno u redu. Čajevi koji sadrže kofein, kao što su zeleni i crni čaj, nisu preporučljivi u trudnoći.

8. Vještački zaslađivač – saharin

Eksperti savjetuju izbjegavanje konzumiranja saharina, jer za razliku od drugih vještačkih zaslađivača, može da prođe kroz placentu. Preporučuje se izbjegavanje samo radi predostrožnosti. On prosto nije najzdravije rješenje.

9. Kafa

Neka istraživanja pokazuju da mnogo kofeina (smatra se više od dvije do tri šolje dnevno) podiže rizik od pobačaja. Takođe je povezan sa prijevremenim porođajem i niskom porođajnom težinom. Pokušajte da ograničite unos kofeina – šolja kafe dnevno je potpuno u redu. Međutim, jačina kafe varira u zavisnosti od toga gdje je pijete, jer su kafe koje kupujete u kafićima vjerovatno mnogo jače od onih koje pravite kod kuće. Standard bi trebalo da bude oko 100 miligrama kafe za jednu regularnu šolju.

10. Alkoholna pića

Dobro utvrđena činjenica jeste da konzumiranje alkohola tokom trudnoće može ozbiljno naškoditi bebi, ali još uvijek nije dokazano koliko je štetan. Alkohol prolazi kroz placentu tako da vaša beba pije isto što i vi. Zato što nije utvrđeno koja je to količina alkohola koja bi naškodila bebi najbolje je reći da se uopšte ne konzumira.