Ako test kaže da ste trudni, osjećanje sreće i radosti pomiješano je sa brigom. Pitate se šta sad?

U ovom trenutku hiljade žena u našoj zemlji pokušava da ostane u drugom stanju. Ako ste i vi među njima, sigurno, čim vam zakasni ciklus, trčite u apoteku kako biste kupili test za trudnoću, a onda nestrpljivo iščekujete rezultat. Ako test kaže da ste trudni, osjećanje sreće i radosti pomiješano je sa brigom. Pitate se šta sad?

Prva posjeta ljekaru potrebna je kad izostane ciklus. Uradi se test i ako je pozitivan, zakazuje se pregled kod ginekologa. Vrlo je važno da znate da ukoliko se prerano ode na pregled nije moguće vidjeti trudnoću i plod.

Ukoliko imate redovan ciklus na 28 dana, trudnoća se ultrazvukom dobro vizualizuje oko 6. gestacijske nedjelje. Na prvom pregledu se konstatuje da li je trudnoća u materici ili pak vanmaterična i dogovori se dalji plan pregleda.

Kada je konstatovana vitalna trudnoća, obično se preporučuje uzimanje folne kiseline, za bolji razvoj centralnog nervnog sistema kod bebe, kao i za sprečavanje pobačaja. Poslije toga, radi se laboratorijske analize: krvna grupa, kompletna krvna slika, nivo šećera, koncentracija gvožđa i analiza urina.

Ovaj period je najznačajniji za razvoj bebe, pa je ključno da se više posvetite sebi i svom zdravlju.

Prvi trimestar

Po navršenoj 12. gestacijskoj nedjelji, radi se „Dabl test“ (ili neki drugo prenatalni test koji je danas popularniji), a precizna starost trudnoće može da se odredi samo ultrazvučnim pregledom.

Test podrazumijeva ultrazvučni pregled kojim se konstatuje dužina ploda, kao i analiza krvi kako bi se odredila koncentracija dva hormona.

Vrijednosti koncentracije hormona, zajedno sa vrijednostima dobijenim sa ultrazvučnog pregleda, kombinuju se u računarskom programu koji izračunava rizike za hromozomske poremećaje. Test je statistički proračun i rezultat ne znači da dijete ima ili nema hromozomski poremećaj, već je to statistička vjerovatnoća za njegovu pojavu. Ako neposredno prije trudnoće niste radili kolposkopiju, pregled grlića materice i PA test, sad je pravo vrijeme za to.

Savjeti za prvi trimestar

1. Čuvajte se virusa i stomačnih trovanja. 

2. Hranite se zdravo, a zaboravite savjet da jedete za dvoje. To nikako ne znači da treba da jedete dva puta više već dva puta odgovornije!

3. Ukoliko ste pušač, ovo je pravi trenutak i motiv da prestanete. Ako baš ne možete u potpunosti da se odreknete cigareta, smanjite pušenje.

4. Budite fizički aktivni ili makar šetajte na svježem vazduhu.

Drugi trimestar

Od četvrtog mjeseca, trudnoća je sve vidljivija i rade se laboratorijske analize koje obuhvataju pored osnovnih i analizu koncentracije uree, kreatinina, holesterola, transaminaza, triglicerida, proteina.

U ovom trimestru najvažniji je ultrazvučni pregled koji se radi između 20-24. nedjelje trudnoće i često se naziva „ekspertski ultrazvuk”.

Taj pregled je tako nazvan, jer su u tom periodu svi organi bebe dostupni za precizniji pregled. Na ovom pregledu se provjerava položaj posteljice, količina plodove vode i detaljan razvoj organa kod bebe. Često trudnice žele i 4D pregled, ali važno je da znaju da se tim pregledom dobija samo uvid u spoljašnji izgled bebe, a da je za dijagnostiku anomalija organa neprikosnoven običan ultrazvučni pregled.

Danas se rutinski ne rade brisevi vagine i grlića, već samo ako postoji indikacija.

Progesteron mijenja kiselost vagine i zbog te promjene gljivice su očekivana pojava u trudnoći.

Savjeti za drugi trimestar

1. U drugom trimestru trudnice lako dobijaju kilograme usljed čega se povećava rizik za dobijanje trudničkog šećera i visokog pritiska, pa je važno smanjiti unos slatkiša i povećati unos proteina. Preporučuju se tri obroka uz dvije zdrave užine, kao i minerali i vitamini.

2. Krenite na vježbe za trudnice. Pored toga što će prijati vašem tijelu, upoznaćete i druge buduće mame, razmijeniti iskustva i pripremiti se za porođaj.

3. Odmarajte se uz opuštajuću muziku i spavajte kad god možete, jer na taj način smanjujete stres, koji može biti jedan od uzroka prijevremenog porođaja. Kada ležite, neka to bude bar 15 minuta na lijevom boku, jer tako do bebe stiže više kiseonika.

Posljednji mjeseci trudnoće

U trećem trimestru sve kontrole su usmjerene ka porođaju. Potebno je ponoviti sve laboratorijske analize, a preporučuje se još češća kontrola krvnog pritiska. Ultrazvučnim pregledom prati se rast bebe, količina plodove vode i zrelost posteljice.

Od 36. nedjelje radi se kardiotokografija (CTG) koja  bilježi srčanu radnju ploda, da li postoje kontrakcije materice i da li je beba u dobroj kondiciji. Koliko često ćete ići na ultrazvučne i kardiotokografske preglede odrediće vaš ljekar na osnovu prethodnih nalaza.

1. U posljednjem trimestru smanjite obroke, ali zato jedite često, jer veća količina hrane, zbog izmijenjene anatomije i podignutog želuca, stvara velike probleme u varenju i stalne gorušice.

2. Ako se plašite porođaja, vrlo je važno da o tome pričate sa okolinom i svojim ginekologom. Porođaj je najprirodonija stvar u životu žene, a pozitivan stav o tom činu i pozitivne misli imaju blagotvoran uticaj.

3. Spakujte torbu za porodilište, jer beba može da vas iznenadi.