U samo jednoj šolji nalazi se lijek koji se uspješno bori sa mnogim zdravstvenim problemima…

Kopriva je bogata vitaminima, mineralima i ljekovitim materijama. List koprive efikasno olakšava reumatske tegobe, jer znatno umanjuje bol pri kretanju i u mirovanju.

Propisuje se za unutrašnju upotrebu kao diuretik, jer može da pojača uklanjanje natrijuma i mokraćne kiseline i olakša stanje kod reume i artritisa.

Takođe, laboratorijska ispitivanja sprovedena u Njemačkoj 1999. godine pokazala su da listovi koprive imaju snažan protivupalni efekat. Kopriva djeluje protiv dijareje i pomaže kod hemoroida. Čaj se koristi za ispiranje mokraćnih puteva, za sprečavanje stvaranja pijeska u bubrezima, za povećanje količine urina i kod svih upalnih procesa u tijelu.

Kopriva snižava i nivo šećera u krvi, pa se stoga koristi u brojnim mješavinama čajeva protiv dijabetesa.

Čaj od koprive dobro je sredstvo za jačanje, jer podstiče apetit, snabdijeva organizam gvožđem i uspješno djeluje protiv umora. U spoljašnjoj upotrebi kopriva se upotrebljava za liječenje akni, ekcema, masne kože i peruti.

Branje koprive

Za jelo služe prokuhani listovi i vrhovi mlade biljke koji se beru od kraja februara do maja, a ponekad se mogu ponovo naći u jesenjim mjesecima. Nježni vrhovi biljke s četiri do šest listića treba otkinuti u rukavicama na mjestu gdje je stabljika još mekana. Korijen se bere u jesen i proljeće, a potom koristi svjež ili suši. Mladu koprivu možete da pripremite kao špinat, a od nje se prave i umaci, salate, čorbe, pite i druga jela.

Mladi izdanci se mogu pržiti na ulju, a osušeni i samljeveni u prah mogu se spremati za dalju upotrebu. Otrovni sadržaj iz koprivinih žila (mravlja kiselina) kuhanjem se neutrališe. Kopriva je bogata kalcijumom, fosforom, gvožđem i silikatnom kiselinom. U biljci ima vitamina K, B2 i pantenonske kiseline, te stoga predstavlja prirodni multivitaminski koncentrat.

Pripema čaja od koprive

Potrebo vam je:

  • 2 kašičice listova koprive
  • 250 ml vode

Priprema:

Svježi ili sušeni list koprive prelijte vrelom vodom, ostavite poklopljeno da stoji deset minuta pa procijedite.

Primjena:

Popijte šoljicu svakog dana kod reumatskih bolova, umora, malokrvnosti i izostanka apetita.