Dan za šalu i uživanje u “bijeloj” hrani do mile volje…

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju Bijele poklade, posljednji dan pred početak Vaskršnjeg posta kada se jede takozvani bijeli mrs.

Posljednji dan Bijele nedjelje zove se Bijele poklade, Velike poklade ili Proštene poklade, u zavisnosti od toga u kom se kraj obilježavaju i načina na koji se praznuju.

Međutim, svima je zajednička velika gozba i pijanka, kad se narod na taj način oprašta od bijelog mrsa i prelazi na vaskršnji post.

Pored toga,  to je dan šale, smijeha i razuzdanog ponašanja za većinu djece, mladića i djevojaka, koji zbijajući šale dok hodaju ulicom tjeraju zle sile prizivajući rodnu godinu.

U pojedinim mjestima ovaj običaj se naziva još i Bijele babe.

Prema narodnom vjerovanju, maskirana djeca, a ponekad i odrasli, obilaze obližnje kuće u komšiluku tražeći, simbolično, jaja. Komšije ih često daruju i kojekavim slatkišima, bombonama, kolačima i voćem. 

U poslijepodnevnim časovima služi se tzv. oproštajno večernje, jer se tada obavlja “čin praštanja” u hramovima, a po povratku i u domovima. Vjernici jedni od drugih traže oproštaj, a i daju ga za dotadašnje uvrede, nemar, klevete, zavade ili još teža međusobna ogrešenja, kako bi čiste duše otpočeli post i mogli da se pričeste.

Na ovaj dan valja se da svako od ukućana pojede čen bijelog luka i bareno jaje. 

Nekada bi babe djeci pred spavanje trljale tabane bijelim lukom i oblačili im košuljicu naopako da bi ih sačuvale od vještica.

Dok Srbi nisu primili hrišćanstvo, praznovali su poklade kao dio obreda pred smjenu godišnjih doba, a onda su, kao i mnogi običaji, prilagođeni hršćanskim praznicima i ostali dio naše tradicije. U crkvenom kalendaru možete naći naziv “poklade” pred 3 posta u godini – Božićni, Veliki i Petrovski.

Dan poslije Bijelih poklada, za pravoslavne vjernike počinje prva nedjelja posta. Višenedjeljni veliki Vaskršnji ili Časni post završava se praznikom Vaskrsenja Isusa Hrista – Vaskrsom.

Prva nedjelja posta zove se Čista, dok se do Vaskrsa, uz posebna pravila, smjenjuju – Prečista, Krstopoklona, Srijedoposna, Gluva, Cvjetna i Strasna ili Stradalna nedjelja.