U martu može da napada veliki snijeg, ali i da iznenada otopli i ogrije kao da je već ljeto…

Mjesec mart u našim narodnim predanjima predstavljen je kao Baba Marta, ćudljiva baba, varljive prirode i vrlo nepredvidiva. Mart je kod naših predaka zvan marta, suhi, ljetnik, vjetreni, ožujak…

Otuda, u martu može da napada veliki snijeg, ali i da iznenada otopli i ogrije kao da je već ljeto. Zato narod kaže: “Bolje da te zmija ujede, nego da te martovsko sunce ogrije”.

BABINE HUKE

Baba Marta se sreće kod gotovo svih slovenskih naroda. Za nju su karakteristične i “babine huke” odnosno “babini ukovi”. To je period kraja marta i početka aprila kada iznenada i mimo reda zaduvaju hladni vjetrovi (huke) i napada susnježica koja pravi “lapavicu” — tečno blato sa snijegom po tlu.

BILA “PRVA DAMA”

Legenda kaže da se Baba Marta prvi put razgnjevila kada joj je rimski kralj Numa Pompilije oduzeo mjesto prve dame u kalendaru, dodavši ispred nje još dva mjeseca.

Od tada je uvrijeđena starica postala vrlo ćudljiva. Čas se u njoj budi ratni duh boga Marsa, pa se tako sveti šaljući na zemlju hladnoću, čas svojim toplim osmijehom donosi proljećnu radost.

ROĐENI U MARTU OMILJENI NA POSLU

Osobe rođene u martu dobri su radnici i zbog toga omiljeni na poslu. Popustljivi su i teško se ljute, ali kada jednom na nekoga planu, zauvijek ga “precrtaju”, jer teško opraštaju. Poznati su po poštenju, ali treba da se klone lošeg društva da ih ono ne bi iskvarilo.

Srećan mjesec im je januar, a u maju mogu da očekuju nesreću i štetu. Kada je zdravlje u pitanju, treba da čuvaju koljena, zube, a sklone su i bolestima srca.

MARTOVSKO VJENČANJE?

Ko planira tokom marta da se vjenča, trebalo bi da zna i ovo: “Ako se udaš kada martovski vjetar duva, užitak i suze, imaćeš oba”, kaže stara izreka. “Udaj se u aprilu kada možeš, užitak za nju, užitak za njega”.

Iako su visibabe prvi vjesnici lijepog vremena, kaćuni su siguran znak da je proljeće na pragu. Meteorolozi kažu da ako niknu ispod snijega prvi kaćuni do marta, onda u martu neće biti novog snijega.